Около 100 кг живак, основи и киселини бяха намерени в апартамент в столичния квартал "Люлин" на 29 ноември. На място бяха изпратени специализирани екипи, които да приберат опасните вещества.

Според хора от блока, в апартамента живее мъж, който е гледал възрастен човек, който наскоро е починал. След това той е продължил да обитава жилището.

Изненадващо, служители на "Аварийна помощ и превенция", които ги прибрали, по-късно след това са ги върнали в апартамента.

Обяснението е, че количеството е огромно и следва домоуправителят на сградата да се погрижи за унищожаването на опасните вещества.

"Странното беше, че получиха някакво обаждане, след което казаха, че връщат всичко в апартамента, защото количеството е голямо и аз като домоуправител да се погрижа за унищожаването на тези вещества", заяви пред БНТ домоуправителят на кооперацията Виктория Цекова.

Тя обясни, че са ѝ дали телефон на частна фирма, която да унищожи веществата, но ще трябва да заплати хиляди левове за услугата, тъй като собственикът на апартамента не живее в България

"Търсихме го многократно, той не си вдига телефона. Отговорност се търсеше от мен като домоуправител до снощи. Първият екип, след като казаха, че трябва да платя за унищожаването, си тръгнаха. След това ми се обадиха, че до 30 минути ще дойде друг екип и те вече ще ги вземат. Казаха, че са получили обаждане от високо равнище и затова са дошли. Доколкото знам покойният собственик на този апартамент е работил в химичен завод. Предполагам, че тези вещества са събирани с години. С каква цел обаче не знам", каза още Виктория Цекова.

Сигналът е бил подаден от съседи, които случайно са попаднали на необичайната гледка. Собственикът на апартамента е в САЩ.

"Това не е мой апартамент. Това е чичо Ангел от моето село и неговите близки ме помолиха да дойда да го гледам. Много пъти съм го питал какви са тези шишета, а той ми казва - не пипай, те са много опасни. И когато е чуждо жилището, аз нямам право нищо да кажа. Наскоро комшиите, които ми помагат за багажа, аз споделих, че той ми каза, че са много опасни, че са били за БАН, има взривоопасни неща. Имаше и някакви кутии от Русия. Навсякъде имаше разни прахове, шишета", разказа Иван Димитров, обитател на жилището.

"Съседът, който ме извика снощи и ми сподели, че е притеснен, е влязъл вътре. Явно този човек, който в момента пребивава в апартамента се е похвалил и комшията просто е влязъл и е видял", разказа Виктория Цекова, домоуправител на входа.