сн. „Телеграф“

Моника Диков

Ако синът на Кенеди беше жив и днес той спечелеше изборите, всички американци щяха да са луди от щастие.  Именно това се случи тази седмица в Канада. Синът на легендарния Пиер Трюдо - Джъстин Трюдо, отбеляза съкрушителна победа на изборите на 19 октомври, а Канада не е била никога толкова радостна. Причината е, че никога досега канадците не са били така оживени, нито така конфронтирани помежду си. Те никога досега не са гласували толкова масово и емоционално, открито изразявайки голямата си надежда за промяна.

Федералните избори в Канада бяха изключително напрегнати. Някои от партиите си позволиха доста удари под кръста. Компромати се изливаха и от трите лагера. Стивън Харпър, който 10 години бе министър-председател, не пощади прохождащия в политиката свой главен опонент Трюдо. Разменяха се грозни обиди и кървави послания. На този фон обаче г-н Трюдо стъпка по стъпка, ден след ден градеше своя бъдещ  политически авторитет. Свежите идеи и ясната представа за нова Канада бяха голямото предимство на Трюдо пред скучния и вече поомръзнал консерватор Харпър. Много енергия и сила му бяха нужни, за да се обърнат посоката, мисленето и закостенелите принципи и разбирания.

Джъстин Трюдо бе много по-убедителен. Той доказа, че да си син на легендарна личност като Пиер Трюдо е изключителна отговорност, а и мисия, завещана от баща му.

Бащата на новия канадски премиер е един от най-обичаните ръководители на страната, която той управлява в продължение на 15 години в изключително тежко време. Неговият период е известен като „Трюдомания", защото има подкрепата на почти всички канадци. Той дава на държавата нова конституция и извоюва нейната пълна независимост от британските институции. В основния закон е премахната онази част, която задължава всички важни държавни решения да бъдат одобрявани от кралицата и британското правителство. Това е невиждана победа за страна, която до този момент има полуколониален статут, а оттук нататък получава пълна независимост при вземането на решенията. Пиер Трюдо е първият, дръзнал да направи саркастичен пирует зад гърба на кралицата майка по време на подписването на този документ. Борбен националист, Трюдо се бори и с френски говорещите сепаратисти в Квебек, които искат да основат там своя държава. Това десетилетие се характеризира с кървави атентати, загинали мирни граждани, хаос и безредици. „За мен двуезичната държава е много по-ценна от едноезичната", казва той. Изключително добре образован, харизматичен, с модерно мислене,  чаровен, открит, енергичен и чувствителен, Трюдо прокарва десетки закони, защитавайки пламенно Канада. „Не ме интересува какво мисли тази или онази държава. Искам да видя Канада силна!", отбелязва той.

Малко след смъртта му през 2000 година от американските архиви на бял свят излиза информацията, че той е бил в т.нар. Черен списък на личностите, които не са добре дошли в САЩ. Причина за това е политиката му, в която Канада се опитва да се отскубне от зависимостта си от САЩ. Самият Трюдо обявява САЩ за прекрасен съсед, но не позволява тяхната пряка намеса.

Дали Трюдо-син ще превърне мандата си в нова „Трюдомания"? Наблюдателите все още са затруднени да отговорят на този въпрос. Но той вече даде ясна заявка, която канадците разчетоха правилно. Мнозина сред тях се надяват, че страната им поема в нова, много по-добра посока.