НАСА успя да изстреля ракетата „Артемис” към Луната. На сайта на космическата агенция бяха изписани по минути етапите от третия опит за стрелване на ракетата. „Прекъсване на основния етап на основния двигател, завършено разделяне на основното ниво”, пишат от центъра. "Прекъсването на главния двигател на основния етап на системата за изстрелване на космоса е завършено и основният елемент се е отделил от междинния етап на криогенно задвижване и космическия кораб Orion. Следващият важен етап е разгръщането на слънчевите масиви на Orion, планирано да започне приблизително 18 минути след изстрелването", се казва в съобщението.

Изтичане на гориво попречи на първите два опита за изстрелване на ракетата за полети до Луната през лятото. След това планираният тест бе отложен заради урагани в района на стартовата площадка в Кейп Канаверал, щата Флорида. Ракетата, висока 98 метра, бе заредена с близо 3,7 милиона литра водородно гориво, когато бе установено изтичането, но проблемът бе решен бързо. От НАСА обявиха, че очакват около 15 000 души да се събират в космическия център "Кенеди" за пробния полет и хиляди любители да наблюдават изстрелването от плажовете и пътищата около центъра. Очаква се първият тестов полет на ракетата да продължи три седмици. Целта на НАСА е да провери действието на топлинния щит на ракетата при повторното й навлизане в земната атмосфера. Мисията представлява първата стъпка на американската космическа агенция за изграждане на трайно присъствие на Луната и придобиването на ценен опит за бъдещо пътуване до Марс.

Вместо да се приземи на Луната, космическият апарат ще заеме далечна орбита, навлизайки на 40 000 мили (64 000 км) отвъд далечната страна - по-далеч от всеки друг обитаем космически кораб досега. Накрая "Орион" ще се отправи към обратния етап от своето пътуване. При преминаването през атмосферата топлинният щит на капсулата ще трябва да издържи на температура, наполовина по-висока от тази на повърхността на Слънцето. Мисията ще продължи общо 25 дни и половина, като ще се спусне в Тихия океан на 11 декември.

Програма "Артемис" предвижда през 2024 четирима астронавти да пътуват до Луната, а през 2025 г. двама астронавти да стъпят на повърхността й. Астронавти на НАСА изпълниха мисия на Луната през декември 1972 г., след което програма "Аполо" бе преустановена.