НАСА в четвъртък потвърди, че силен гърмеж, чут над Макалън, Тексас, е бил звук от метеороид, навлязъл в земната атмосфера и разпръснал се над района. Парчето космическа скала е била с тегло около 450 кг, съобщиха от Агенцията. Няма данни за нанесени щети, но ужасените местни жители предположиха, че е станало земетресение и споделиха истории в социалните мрежи как домовете им са се разтресли от удара.

НАСА призова всеки, който мисли, че е намерил фрагмент от метеороида, да се свърже с тях. Те увериха хората, че космическите скали представляват малка заплаха за обществеността. „Въпреки че метеоритите са склонни да удрят земната атмосфера с висока скорост, те се забавят, докато навлизат в атмосферата, разпадайки се на малки фрагменти, преди да ударят земята“, обясниха от НАСА. „Те се охлаждат бързо и като цяло не представляват риск за обществото.“

Космическият отломък огря небето около 17:00 часа в сряда, преди да се чуе гръм

Кадрите показват как огненият обект пада в небето, докато камерите за домашно наблюдение са уловили момента, в който се разбива - създавайки силна експлозия и разтърсвайки домовете. Националната метеорологична служба съобщи за обекта и заяви, че техните сателити, които засичат светлина от космоса, са уловили сигнала. Контролът на въздушното движение на Хюстън също е получил доклади от два самолета за възможен падащ метеорит близо до града, съобщи шерифа на окръг Хидалго Еди Гуера. „Къде точната точка на удара не е известна“, каза Гуера. „Няма получени съобщения за щети в тази зона.“ Метеороидите са части от астероиди, които са се отчупили, след като влязат в земната атмосфера, те се превръщат в метеори, обясняват учените.

Астероид с размерите на връх Еверест е причината за изчезването на динозаврите

По-рано тази седмица астероид озари нощното небе над Ламанша, след като навлезе в земната атмосфера в ранните часове на понеделник. Метеороидът с диамтър 90 см изглеждаше като падаща звезда, която можеше да се наблюдава в Южна Англия и Уелс и в части от Северна Франция чак на юг до Париж. Скалата, наречена 2023 CX1, навлезе в атмосферата на около 3 км от френския бряг в 3 ч. сутринта, създавайки огнена топка, докато се разпадаше на малки парчета, които се приземиха в морето. Това беше едва седмият път, когато астероиден удар беше успешно прогнозиран, което според Европейската космическа агенция е „знак за бързия напредък в глобалните възможности за откриване на космически отломки в атмосферата“. За учените прогнозирането на безобидни астероиди се смята за добра практика за откриване на такива, които биха могли да представляват риск за планетата.