Мъжът, нападнал съпруга на бившата председателка на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси, е признат за виновен от съдебно жури в Сан Франциско. Нападателят Дейвид ДеПейп беше осъден за нападение и опит за отвличане на федерален служител.

В резултат на нападението Пол Пелоси лежа шест дни в болница със счупен череп и други наранявания.

ДеПейп, който се извини със сълзи на очи за нападението в показанията си от вторник, сега е заплашен с до 50 години затвор. Той беше осъден след едноседмичен процес във Федералния съд "Филип Бъртън" в центъра на Сан Франциско. Докато се четеше единодушната присъда, той стоеше със сведена глава и покри очите си с ръце.

Видеозаписите показват как нападателят, канадски гражданин, който живее в САЩ от 20 години, нахлува с чук в дома на Пелоси в Сан Франциско на 28 октомври миналата година. След като влиза вътре, той пита за г-жа Пелоси, която по това време не е била вкъщи. Служителите, които се отзовават на обаждане на Пол Пелоси на телефон 911, намират двамата мъже, които се борят за чук.

Когато го помолили да хвърли оръжието, ДеПейп рязко замахнал с чука към Пелоси, преди да бъде усмирен от полицаите. Целият сблъсък е заснет на кадри от персоналните камери на полицаите, които бяха пуснати в съда.

Един от свидетелите, специален агент на ФБР, свидетелства, че на кадрите се вижда как нападателят нанася три удара на Пелоси.

В собствените си показания г-н Пелоси заяви пред съда, че по време на нападението ДеПейп е заявил, че намерението му е да "отстрани" г-жа Пелоси, наричайки я "лидер на групата". В допълнение към счупения череп Пол Пелоси е получил наранявания на ръката и дланта си.