Председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси отхвърли номинациите на двама републиканци, препоръчани от лидера на малцинството в Камарата Кевин Маккарти за членове на комисията за разследване на събитията от 6 януари. От списъка отпадат Джим Джордън от Охайо и Джим Банкс от Индиана. Двамата са измежду конгресмените, които възразиха срещу утвърждаването на изборния резултат, а Джордън е известен с острите диспути с демократите, в които влиза при различните обсъждания и изслушвания.В свое изявление Пелоси заяви, че приема три от номинациите на Маккарти, но няма да допусне Джордън и Банкс да работят в комисията. Според правилника за създаване на комисията председателката Пелоси има правомощията да назначи 8 члена и да одобри и онези 5, които трябва да бъдат предложени от републиканците.От съображения за честност на разследването, за преследване на истината и поради опасения заради направени изявления и предприемани действия от тези членове (на Камарата – бел. ред.), се налага да отхвърля препоръките за представителите Банкс и Джордън за състава на комисията. Безпрецедентната същност на случая от 6 януари изисква и това безпрецедентно решение“ - заяви Пелоси.

Постъпката й със сигурност ще породи вълна от яростни възражения от страна на Маккарти републиканците, които обвиняват демократите, че използват тази комисия като инструмент в политическите си усилия да навредят на бившия президент Доналд Тръмп.

Нанси Пелоси одобри за комисията републиканските конгресмени Родни Дейвис от Илинойс, Кели Армстронг от Северна Дакота и Трой Нелс от Тексас, който също бе против утвърждаването на изборните резултати от президентския вот от 2020 година.

Отхвърленият Банкс е председател на консервативния Republican Study Committee, който работи за прокарване на смятани за десни политики, а Джордън е лоялен съюзник на президента Тръмп. Той стана член на Intelligence Committee към Камарата на представителите през 2019 година, преди публичните изслушвания в този орган заради първия импийчмънт на Тръмп.