Мъж от Флорида, който нахлу в залата на Сената по време на бунтовете на 6 януари, носейки флаг на кампанията на Тръмп, бе осъден на 8 месеца зад решетките. Това е първата присъда по обвинение в углавно престъпление заради размириците на Капитолия.

Пол Олард Ходжкинс се извини и заяви, че се срамува от действията се на 6 януари. Той заяви, че ако е имал представа, че протестът ще ескалира така, е нямало „да мина по-нататък от тротоара на „Пенсилвания авеню“. Ходжкинс добави, че „това беше глупаво решение от моя страна“.

Обвинението искаше за него 18 месеца затвор, като твърдеше в обвинителния акт, че „както всеки бунтовник, той е допринесъл за колективната заплаха за демокрацията“, като е принудил законодателите временно да изоставят процедурата по утвърждаването на изборната победа на Джо Байдън в надпреварата за президентския пост.

Снимка от залата на Сената показва обвиняемия, с фланелка на Тръмп и знаме на кампанията му, да се разхожда там заедно с още размирници.

Съдията заяви, че Ходжкинс наистина е играл някаква роля в събитията, но тя не е толкова важна, както на някои други бунтовници, и предпочете да му даде по-малък срок в затвора.

Присъдата може да послужи за ориентация за наказанията на стотици обвиняеми във връзка със събитията, които трябва да решат дали да приемат съдебни споразумения за признаване на вината, или да отидат на процес.

Ходжкинс е един от онези, които получиха сериозни обвинения, но не и чак толкова тежки, като участие в заговор. Според споразумение с прокуратурата от миналия месец той се призна за виновен във възпрепятстване на официална процедура, което носи до 20 месеца затвор.

Адвокатът му призова съдията да му намали време от наказанието, като подчерта, че срамът, който ще носи 38-годишният мъж до края на живота си, също трябва да се оценява като наказание.

Той изтъкна, че неговите действия, с изключение на проникването в Сената, не се различават от тези на Ана Морган Лойд, която бе осъдена на три години пробация заради участие в размириците.

Лойд също се призна за виновна. Обвинението й бе в поведение, нарушаващо обществения ред.

Общо около 500 арестувани заради броженията на 6 януари ще получат присъди по различни обвинения.