Мариета Георгиева е третата българката, която покори Еверест и не само него. Тя разказва, че от самото начало на експедицията се преминава през различни трудности. „Най-труден момент няма. Има цялостна подготовка – психическа и физическа, на която аз много разчитах и тя не ме предаде. Така си изпълних мечтата”, заяви Георгиева.

Българката отбелязва, че обръща внимание на всеки детайл при подготовката си. „Аз съм любител пътешественик. В един момент дестинациите се препокриват, много неща си приличат. Изникна идеята за Килиманджаро случайно. Запознах се на летището с една фирма, която пътуваше натам, разказаха ми и се впечатлих много. Декември 2019 г. се записах и участвах. Изключително ми хареса”, каза тя, уточнявайки, че планинския масив е бил първия от списъка на плануваното от нея. 

Океания, Австралия, Антарктида и Аляска са следващите дестинации, чиито върхове Георгиева иска да покори.

Мариета Георгиева също така притежава школи за неформално образование на деца. „Ние намираме решения на проблемите на родителите и децата в различните уроци. На морето имаме езикови училища, които са изцяло на английски език и обучаваме децата на базата на английска програма”, допълни тя.