2 смъртни случая и общо 427 катастрофи. Това са резултатите от масовата проверка на превозни средства в Америка, в която участваха 14 щата. Данните от ,,90/94 Challenge", както бе името на проверката, показват и 21,214 глоби, от които почти 4,000 са на търговски превозни средства. Също обстойна проверка бе направена на 1,690 кaмиона. Общата отсечка, по която бяха проверявани превозните средства, е дълга 9,012 км. Данните според полицейските власти са ,,до голяма степен" успешни, тъй като целта на проверката бе да се намалят пътнотранспортните произшествия и да се осигури безопасност на движението на пътя.

Сега обаче шофьорите на камиони ще трябва да се готвят за нова проверка, този път не само на две магистрали, а в цяла Америка.

Следващия месец полицаите ще проверяват главно спирачките на камионите и ремаркетата, както и техните гуми. Тази проверка, разбира се, включва  и шофьорските книжки на водачите, медицинските им карти, както и регистрациите на камионите. Акцията ще протече в седмицата от 7 до 13 септември. За това време почти всички кантари за тежкотоварни камиони ще бъдат отворени, както и допълнителни преносими такива ще бъдат поставени на улици с усилен трафик на търговски превозни средства както в Съединените щати, така и в Канада.

Механиците на камиони съветват шофьорите да проверяват спирачките и въздушните системи на машините си поне веднъж месечно, тъй като голяма част от пътнотранспортните произшествия се дължат точно на такъв вид неизправност. Смяната на спирачка на едно колело струва около $80 - сравнително малка цена, когато става дума за безопасност на водача и на пътя като цяло.

През изминалата година, по времето на същата тази проверка, само в САЩ бяха прегледани 20,000 камиона, от които 2,000 бяха спрени от движение. Всеки един шофьор на камион трябва да знае, че няма да може да мине през прегледа с лоши гуми или лоши спирачки. Ако бъде спрян, ще трябва да плати доста повече пари за ремонт на пътя, отколкото за поправка в обикновен сервиз, обясняват специалисти.