Над 5 хиляди българи се събраха в неделния ден в чикагското предградие Елк гроув вилидж за третия Парад на България по случай най-светлия ни празник – 24 май.

Парадът, посветен на Деня на българската азбука и култура, започна в 12 часа с манифестация на най-малките българчетата от южния паркинг на Elk Grove High School и продължи до началото на близкия Rotary Green Park. Шествието продължи към сцената с интересна програма, детски кът, музика и танци, вкусна храна, студени напитки, игри и много забавления за цялото семейство. Децата бяха подготвили стотици знамена, български букви и портрети на нашите будители.

Близо 30 български училища, детски градини културни центрове, фолклорни състави и родолюбиви организации се включиха в парада и фестивала, организирани от Генералното консулство на България в Чикаго, кметството на Елк гроув вилидж и Българската асоциация за обмен на изкуство и култура (BACE).

Генерален спонсор тази година е Васил Байрактаров, собственик на транспортната компания MGL и с подкрепата на консултантската компания Prospect Licensing and Consulting, Eurotrans Еxpressр, Des Plaines Eye Care Center, White Mountain Yoghurt и Wise Guys Construction. Медиен партньор за трета година е BG VOICE.

„Днес честваме празника с големи букви в българския календар. 24 май е ден, в който българите се заявяваме като древна цивилизация чрез стиховете на Иван Вазов „че и ний сме дали нещо на светът/ и на вси словенье книга да четат“. 
Днес е празникът, в който всеки българин отправя поглед назад към времето, когато „Божият дъжд на буквите“ дава живот в душата на нашия народ, на семето, от което изникват българската просвета и култура“, заяви в приветствие от сцената генералният консул Светослав Станков.

Да подкрепи събитието дойде и ковчежникът на „Кук каунти“ Мария Папас.

„Българската общност е силна, защото вие образовате децата си,

учите ги на езика, културата и религията си. И тази страна ще оцелее именно защото вашите деца разбират стойността на вашата етническа група и това да знаят втори език в Америка. Ето защо аз си свалям шапката пред вас, празнувам с вас и мисля, че вашите училища са страхотни“, каза г-жа Папас, която е дългогодишен приятел на българската общност в района на Чикаго.

„От името на сенатор Майк Браун искам да ви поканя в Индиана – да си купите къщи, да създадете и там това, което сте направили тук“, заяви Тони Фераро, регионален директор на сенатора от Индиана Майк Браун (който след ноември вероятно ще е новият губернатор на щата). Фераро е женен за българка, с която отглеждат две деца.

Над 5 хиляди българи празнуваха 24 май на третия Парад на България

Американецът Дейвид Джоунс, също женен за българка, разказа на добър български от сцената кратка история за живота и делото на светите братя Кирил и Методий. Дъщеря му и той учат български език в училище „Нов живот“. „Защо ли? Защото всяка година лятото ходим в България. Аз много харесвам тази страна, нейните красоти и хора. Влюбих се в мелодичния български език и искам да го науча, за да мога свободно да комуникирам с хората“, каза Дейвид и получи бурни овации.

Генералният консул в Чикаго Светослав Станков обяви, че скоро изпитът за шофьорски книжки в щата Илинойс ще може да бъде полаган и на български език.

До края на годината ще бъде направен и нов, съвременен превод на пътеписа на Алеко Константинов „До Чикаго и назад“ в двуезично издание.

Над 5 хиляди българи празнуваха 24 май на третия Парад на България

В програмата на българския фестивал се включиха фолклорните състави и децата от българските училища. Грандамата на българската поп музика

Йорданка Христова бе специалният гост

в програмата. „Вълнението е страхотно. Усещането беше неописуемо. Когато се срещаш с българи зад граница, настроението и емоцията, която има, енергията, не може да се усети с думи. Усеща се националното. Много се радвам, че имаше толкова много хора, толкова млади и деца. И много съм изненадана, че толкова малки дечица говорят на български, защото преди не знаеха, а сега се изненадах. Това означава, че училищата тук си вършат работата прекрасно“, каза Йорданка Христова. Тя се снима с десетки сънародници, които й споделиха истории и снимки с нея от миналото.

Заедно с Йорданка Христова на сцената се качиха певицата от Чикаго Диана Симеонова, талантливи деца от българските училища и фолклорните ни състави. Най-смелите пък пробваха сили в хайдушките игри, надуваемите замъци и на футболното игрище.

Над 5 хиляди българи празнуваха 24 май на третия Парад на България

Над 5 хиляди българи празнуваха 24 май на третия Парад на България

Над 5 хиляди българи празнуваха 24 май на третия Парад на България

Над 5 хиляди българи празнуваха 24 май на третия Парад на България

Над 5 хиляди българи празнуваха 24 май на третия Парад на България