Повече от 40 души все още са блокирани в кабинкови лифтове в Южна Турция в събота, 19 часа след като подпорен стълб се срути и се сблъска с една от капсулите. Един човек загина, а други седем са пострадали.

Катастрофата е станала около 17.30 часа в петък близо до град Анталия по време на натоварения празник Еид ал-Фитр. Операциите по спасяването на блокираните продължиха през цялата нощ.

"128 граждани в 16 капсули бяха спасени при трудни условия", каза Окей Мемис, директор на турската агенция за търсене и спасяване AFAD, пред медиите в събота сутринта. По думите му спасяването на 43 други в осем оставащи кабинки продължава. Спасителите се надяват да приключат спасителните операции преди надвечер.

Загиналият е мъж на 54 години от Турция, съобщи държавната Анадолска агенция. Ранените са шестима турски граждани и един киргизстанец, сред които две деца. Те бяха спасени от хеликоптери на бреговата охрана.

Общо 543 души и седем хеликоптера участват в спасителните операции, включително екипи от AFAD, бреговата охрана, противопожарни екипи и планински екипи от различни части на Турция, казаха официални лица.

Петък беше последният ден от тридневния официален празник в Турция, отбелязващ края на свещения за мюсюлманите месец Рамазан. По повод празника множество семействата посетиха крайбрежните курорти.

Кабинковият лифт превозва туристи от плажа Коняалти до ресторант и платформа за наблюдение на върха на 618-метровия връх Тунектепе. Управлява се от община Анталия. Линията на кабинковия лифт беше завършена през 2017 г. и мина през основен преглед в началото на годината.

Главната прокуратура на Анталия е започнала разследване. За установяване на причините за инцидента е назначена експертна комисия, включваща машинни и електроинженери и експерти по безопасност и здраве.