Повече от 110 държави искат на преговорите за климата на COP28 да се приеме цел за утрояване на възобновяемата енергия и удвояване на енергийната ефективност до 2030 г., заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предаде АФП.

Европейският съюз за първи път призова за новата цел по-рано тази година, а оттогава каузата бе подета от домакините на COP28 - Обединените арабски емирства, а след това и от групите държави от Г-7 и Г-20.

На страните от Г-20 се падат близо 80% от световните емисии на парникови газове.

Фон дер Лайен заяви пред лидерите по време на преговорите на ООН за климата в Дубай, че е "фантастично", че повече от 110 държави вече са приели целта.

"Сега призовавам всички нас да включим тези цели в окончателното решение на COP, защото това е силно послание както към инвеститорите, така и към потребителите", каза тя от трибуната.

Дискусиите относно целта за възобновяемите енергийни източници са отделни, но са тясно свързани с далеч по-трудните преговори за това дали окончателното споразумение на COP28 ще задължи държавите да намалят - или постепенно да премахнат - всички изкопаеми горива.

През септември, когато държавите от Г-20 се ангажираха да "насърчават усилията" за утрояване на капацитета на възобновяемите енергийни източници, в заключителното им изявление не беше спомената бъдещата роля на изкопаемите горива, които са причина за по-голямата част от емисиите на парникови газове.