Няколко акции срещу купуването на гласове се провеждат от рано тази сутрин на няколко места в страната. 

В проверките участват полиция, жандармерия, данъчните власти и Българската агенция по безопасност на храните. До края на деня се очаква от МВР да обявят и резултати.

Жандармерия и полиция блокираха в сряда сутринта варненското село Синдел, като на много места места в региона са разположени контролно-пропускателни пунктове, показва репортаж на NOVA.

Вече има и четирима задържани, но не за купуване на гласове. Началникът на отдел "Охранителна полиция" към ОД на МВР-Варна комисар Илиян Илиев каза пред БНТ, че задържаните мъже са криминално проявени.

Подобна акция се провежда и в монтанските села Смоляновци и Брусарци. Ще бъдат извършени проверки на лица, които на предходни избори са били заподозрени за участие в купуването на гласове. 

Вътрешният министър Иван Демерджиев вече обяви, че полицията е в пълна готовност да противодейства на купения вот, като подготовката е започнала предварително. Той обясни, че са набелязани рисковите места.

Седем души са задържани в Петричко

при полицейската операция за противодействие на престъпността и опазване на обществения ред, и за противодействие на престъпления, свързани с нарушаване на политическите права на гражданите, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Петрич.

Към момента на територията на града са проверени пет адреса и 56 автомобила.

Акция се проведе и в Пловдивско

Специализирана полицейска операция се провежда на територията на две общини в Пловдивско - Раковски и Брезово. Проверяват се множество населени места. Към момента няма задържани.

Нова схема за закупуване на гласове към момента проверяващите не са установили, съобщава БНТ. Акцията е в ход от 7.00 часа сутринта. Проверяват се хранителни магазини дали случайно не са зачестили случаите за продаване "на вересия", както и складове за дървен материал.