Арестуваха мъжа, заподозрян за убийството на 24-годишния Димитър от Цалапица. Рангел Бизюрев е задържан в Дания. Случаят "Цалапица" стана причина за политически скандали и уволнения в пловдивската полиция. 

Рангел Бизюрев положи много усилия да се укрие и те водеха до това, че трябваше да го следваме в не една държава. Заради това, че е живял дълго време в чужбина е изградил добра мрежа от контакти. Със сигурност не се укриваше сам, общувал е със свои близки. Това заяви Стефан Джолев, началник на сектор в Главна дирекция „Национална полиция”.

„Информацията, важна за разследването по делото за убийството в Цалапица, вече е потвърдена от партньорските ни служби. Рангел Бизюрев, обвинен за убийството на Димитър Малинов в Цалапица, е задържан в Кралство Дания тази сутрин”,  заяви Ваня Христева, окръжен прокурор на Пловдив на съвместен брифинг на Окръжна прокуратура – Пловдив и МВР.

„Близо 4 месеца службите и прокуратурата работиха усилено. Уверявам ви, че активно поддържахме контакт с партньорските служби и полицията. Случилото се е изключително важно за хода на разследването”, добави Христева.

„Този брифинг не може да се превърне в обучителен семинар на хора, които продължават да се укриват - част от информацията няма да може споделим. Трудно е на този етап да преценим дали тази информация би повлияла по някакъв начин воденото наказателно производство в България”, съобщи Джолев.

Той добави, че Бизюрев е задържан в провинциален град на Дания, където бил започнал работа във фирма за почистване на стъкла. „В понеделник проведохме разговор с колегите и уточнихме детайлите – кога и как да бъде задържан. Днес в 9:40 ч. беше задържан”, уточни Джолев. Той отрече Бизюрев да е бил задържан в Германия.

Властите не могат да посочат срок, в който очакват той да бъде върнат в България. „Не можем да кажем колко ще отнеме на съответните органи. Предполагам, че ще се случи в най-кратък срок”, каза още Христева.

Повдигнато е обвинение за убийство на Бизюрев. Заплашват го - затвор от 15 до 20 години, доживотен затвор и доживотен затвор без право на замяна. Според близките на Димитър задържането на Бизюрев и показанията му ще променят хода на разследването. 

По-рано днес окръжният прокурор и представителите на МВР Стефан Джолев, инспектор Атанас Малинов, старши комисар Георги Чергов и комисар Георги Ташев се срещнаха с майката на пострадалото момче, за да ѝ съобщят за задържането на обвиняемия за убийството.

"Много съм шокирана. И много радостна, че Рангел е заловен. На първия разпит тримата копали, на втория - двама, на третия - Рангел сам копал. И те се объркаха вече кой кога копал. Те си сменят постоянно показанията. Всичко прехвърлят на Рангел. Ето, Рангел вече е заловен. Сега са много важни показанията на Рангел", съобщи Атанаска Бакалова, майка на убития Димитър. Припомняме, че Рангел Бизюрев беше издирван в продължение на няколко месеца.

30-годишният мъж беше обявен за издирване през юли 2023 г. след задочното му привличане като обвиняем за това, че на 20 юли 2023 г., в с. Цалапица, умишлено е умъртвил Димитър Малинов, на 24 г., като убийството е извършено с особена жестокост