Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев очаква солидна финансова подкрепа от страна на ЕК за охраната на българо-турската граница по механизма за солидарност. Дронове се включват в работата на МВР по охраната на браздата. Те ще следят както за незаконно преминаване, така и за корупционни практики в "Гранична полиция". "Има десетки задържани.

Ще снабдим границата с дронове, които ще следят и работата на нашите служители и ви уверявам, че в момента, в който те заработят, корупционните практики ще спаднат драстично.

Няма външна граница на ЕС, през която да не проникват мигранти.

Нашата задача е да не допускаме преминаването им като на парад през територията на страната, както се случваше доскоро. Много е тъжно, че процесът е отдавна е такъв, а 110 км от границата стоят необезпечени", посочи Демерджиев, цитиран от БНТ. През следващите месеци МВР очаква допълнително увеличение на мигрантския натиск, който и сега е в безпрецедентни размери. Според Демерджиев данните на прокуратурата за спад в досъдебните производства срещу организирани престъпни групи не отговарят на действителността.

Демерджиев участва в националното съвещание на МВР.

Присъстват политическото и професионалното ръководство на МВР, директорите на главни дирекции, ОДМВР и СДВР, както и на административните структури в министерството. Анализ на резултатите от дейността на МВР по превенция и противодействие на престъпността, състоянието на пътно-транспортния травматизъм през 2022 г., организацията на дейността на структурите на МВР в периода на подготовката и провеждането на избори за 49-ото Народно събрание са темите, които ще бъдат обсъдени на съвещанието.