При специализирана полицейска операция на Гранична полиция, ДАНС и прокуратурата в Бургас е неутрализира една от основните организирани престъпни групи в България за трафик на мигранти.

Задържани за 10 души, на 6 от тях ще бъдат повдигнати обвинения за противозаконно подпомагане на чужденци да преминават нашата граница.

Девет от лицата са задържани на територията на Бургаска област, а десетият при опит да напусна страната през Калотина. Задържаните са взаимодействали с лица от турска територия, като са получавали информация за локацията на групите мигранти и организират превеждането им от турска на българска територия до сръбската граница и от там за Западна Европа.

„Задържани са над 30 групи незаконни мигранти с автомобили по основните пътища и магистрали на страната”, заяви на брифинг днес старши комисар Стоян Мандажиев - зам.-директор на ГД “Гранична Полиция.

Окръжен прокурор Георги Чинев съобщи, че са извършени обиски на четири адреса и са разпитани множество свидетели.

„По тази група е работено повече от една година. Голяма част от задържаните лица са за с криминалистически регистрации,кражби, закана за убийство, лихварство, използвани са неистински свидетелства за управление на МПС и конвекционална престъпност”, заяви старши комисар Лъчезар Момчев, директор на РДГП – Бургас.

„Сумите, които са договаряни от ОПГ във всеки един случай са били различни и са се движили от 1000 до 3000 евро, стигало се е до 5000 евро.

„Това обаче, което наблюдаваме в последните месеци е, че цената на тази дейност се вдига. Причината е, че е затруднено преминаването през българо-турската граница заради предприетите комплексни мерки”, съобщи още старши комисар Мандажиев.

От брифинга стана ясно, че органите на съда и политицията не разполагат с данни в групата да са замесени служители на МВР.