Илон Мъск заяви, че неговият стартъп Neuralink е инсталирал мозъчен имплант на първия си пациент с "обещаващи" първоначални резултати. Невротехнологичната компания, съоснована от Мъск през 2016 г., има за цел да изгради директни комуникационни канали между мозъка и компютрите.

Амбицията е да се повишат човешките способности, да се лекуват неврологични заболявания като АЛС или Паркинсон и може би един ден да се постигне симбиоза между хората и изкуствения интелект.

"Първият човек получи имплант от Neuralink вчера и се възстановява добре", заяви Мъск в публикация в X, "Първоначалните резултати показват обещаващо засичане на невронни шипове."

Миналата година стартъпът заяви, че е получил одобрение от американските регулаторни органи да тества мозъчните си импланти при хора. Технологията на Neuralink ще работи основно чрез имплант, наречен "Link" - устройство с размер на пет монети, което се поставя в човешкия мозък чрез инвазивна операция. Според компанията за данни Pitchbook през миналата година базираната в Калифорния Neuralink е имала повече от 400 служители и е набрала най-малко 363 млн. долара.

Въпреки че печели повечето заглавия, Мъск едва ли е сам в опитите си да постигне напредък в областта, която официално е известна като изследване на интерфейса мозък-машина или мозък-компютър. Удрян от забавяния, магнатът според съобщенията е посегнал да обедини сили с разработчика на импланти Synchron за потенциална инвестиция. За разлика от Link на Neuralink, версията на импланта не изисква разрязване на черепа, за да се инсталира.

Базираната в Австралия Synchron имплантира първото си устройство на пациент в САЩ през юли 2022 г.