SpaceX отложи с един ден дългоочакваното второ изстрелване на ракетата си от следващо поколение " Starship" поради технически проблеми, съобщи главният изпълнителен директор на компанията Илон Мъск.

Светът на космонавтиката тръпне в очакване на тестовия орбитален полет, който първоначално беше планиран за петък, а сега трябва да излети в събота, след като първият опит през април завърши с мощна експлозия.

"Трябва да сменим задвижването на решетъчната перка, така че изстрелването се отлага за 18 ноември", написа Мъск в своята социална мрежа X, бивш Twitter.

Решетъчните перки са аеродинамични устройства за управление, използвани от SpaceX за регулиране и стабилизиране на ракетите по време на фазата на спускане, така че да могат да се приземяват изправени. Задвижващите механизми се отнасят до машинните части, използвани за придаване на движение.

На 20 април SpaceX беше принудена да взриви ракета Starship без екипаж четири минути след като тя излетя от стартовата площадка Starbase в Бока Чика, Тексас, тъй като първата степен на ускорителя не се отдели от космическия кораб над нея.

Ракетата се разпадна в огнено кълбо и се разби в Мексиканския залив, като изпрати облак прах над град на няколко километра.

След продължило няколко месеца разследване Федералната авиационна администрация най-накрая разреши на SpaceX да опита отново, въпреки възраженията на природозащитни групи и продължаващото съдебно дело от тяхна страна срещу регулатора за това, че уж не е извършил достатъчно оценки на въздействието върху околната среда.

Прозорецът за изстрелване се отваря в 7:00 ч. сутринта (1300 GMT) местно време.

SpaceX предвижда да използва Starship, космически кораб за пълна повторна употреба, който произвежда повече тяга от всеки друг в историята, като превозно средство за евентуално колонизиране на Марс. В близко бъдеще НАСА очаква от SpaceX да предостави модифицирана версия, която да изпълнява ролята на луноход за нейните мисии Artemis за връщане на Луната.