След като се подигра с продукта миналата седмица, новата стартъп компания за изкуствен интелект на Илон Мъск, xAI, обяви Grok - чатбот, който иска да се изправи срещу ChatGPT на OpenAI и Bard на Google, съобщи Си Ен Ен.

Създаден по модела на "Пътеводител на галактическия стопаджия", Grok е обявен за по-нестандартен чатбот в сравнение с предложенията на Google и OpenAI. Мъск заяви, че Grok е създаден, за да "отговаря на въпроси с малко остроумие", и предупреди потребителите да не използват чатбота, ако "мразят хумора".

Мъск потвърди, че Grok има достъп в реално време до информация в платформата X и ще отговаря на "пикантни въпроси", на които други системи с изкуствен интелект няма да отговорят. Въпреки че Мъск не уточни изрично какво представлява "пикантен въпрос", няколко въпроса, на които чатботове като ChatGPT няма да отговарят, включват как да се извърши престъпление или да се отговаря на въпроси, които насърчават конспиративни теории.

За да илюстрира това, Мъск сподели няколко отговора от Grok, който отговаря на въпроси с малко хумор и сарказъм: „Grok има достъп до информация в реално време чрез платформата".