Ако сме на прага на Третата световна война, то Илон Мъск държи да се знае, че той няма да е виновен за нея. В началото на войната в Украйна бизнесменът предостави системи за сателитен интернет Starlink, защото в противен случай източните част на страната щяха да останат без покритие. Конфликтът обаче явно продължава по-дълго, отколкото Мъск е предполагал, и затова той предприема обрат. На 12 февруари бившият астронавт на НАСА Скот Кели написа в Twitter, че Украйна отчаяно се нуждае от Starlink и предприемачът трябва да удължи поддръжката ѝ, защото това е въпрос на оцеляване и на загуба на невинни жертви. Отговорът на Мъск беше, че Starlink е гръбначният стълб на Украйна, особено на фронта, но той не би позволил ескалация на конфликта, която да доведе до Трета световна война. С това той оправдава решението си да ограничи достъпа на украинците до сателитната система и да деактивира използването на широколентовата интернет връзка.

В допълнителни коментари Мъск подчертава, че Starlink е създаден за ползване от частни потребители, а не за военни цели, и че не иска чрез неговите сателити да бъде отправен удар към Русия. Решението на собственика на SpaceX, Tesla и Twitter не е съвсем изненадващо, след като през октомври миналата година

бизнесменът се оплака от цената, която компанията му плаща, за да предоставя безплатен интернет на Украйна

За 2022 г.  SpaceX е платила около 100 млн. долара, за да поддържа функционирането на Starlink в нападнатите региони. Мъск дори лансира идеята цената на интернета и на сателитите да се покрие от американските данъкоплатци, но предложението му срещна масово недоволство и беше оттеглено. Така в края на октомври 2022-ра той заяви: "М*йната му, ще продължим да помагаме на Украйна безплатно!". А сега Илон Мъск обвинява Скот Кели, че вярва в "медийна пропаганда", и добавя, че "леви активисти ни изглежда ни водят към Трета световна война". Бизнесменът уточнява още, че в Украйна Starlink се използва по начини, за които никога не е бил предвиден. Все пак той настоява, че се опитва да вземе правилното решение, което в случая е изключително трудно от морална гледна точка, и че за момента сателитните услуги не са напълно прекратени. По време на пресконференция във Вашингтон от 8 февруари президентът на SpaceX - Гуин Шотуел - също звучеше по-скоро раздвоена. Тя каза, че компанията е горда да предоставя помощ на Украйна за борбата ѝ за свобода, но системата Starlink се използва за дейности, които не са залегнали при създаването ѝ. Шотуел смята, че ако сателитите се използват за комуникация - това е напълно приемливо. В случая обаче те влизат и в употреба за конкретни военни действия, като президентът на SpaceX дава пример, че интернетът от тях влиза в употреба за контрол над дронове за унищожение. Гуин Шотуел не говори за пълното спиране функционирането на Starlink, а по-скоро за ограничаването на дейността на територията на Украйна. Коментарите на Мъск и Шотуел предизвикаха силно възмущение в Киев. Съветникът на Володимир Зеленски - Михайло Подоляк - написа в Twitter, че компаниите трябва да решат дали са на страната на Украйна и правото на свобода, или на страната на Русия и правото да завземаш територии. Украинският министър на дигиталната трансформация - Михайло Федоров - допълва пред Politico, че за момента няма проблем с работата със Starlink, който спасява хиляди животни дневно.