Отчетността e основен принцип на доброто управление. Този принцип се пренебрегва в дейността на изпълнителната власт, нито едно правителство не е представяло отчет за действията си в края на мандата си.

Това заяви служебният премиер Гълъб Донев, по време на представянето на отчета на кабинета.

"Ще направя уточнението, че сме тук не за да отчитаме дейност нито да се похвалим, тук сме за да представим резултатите от нашата дейност, която промени животите на българите към по-добро.

Резултатите ни се дължат на екипния принцип на работа", добави Донев, цитиран от БГНЕС.

"Заварихме държава на пауза.

Напредъкът за подобряване на комуникацията и координацията не бива да се подценява.

Според мнозина отговорностите на служебното правителство се изчерпват само с провеждане на предсрочни избори, ще добавя и не само.

Основно задължение на правителството е организацията на изборите.

Надвиснало е предчувствието за предсрочни избори. Нашият кабинет се справи отлично с организацията на подготовката на изборите през октомври 2022 г. отговорно и прозрачно", каза Донев.

"Осигурихме спокойното упражняване на политическите права на гражданите по време на вота през октомври 2022г.

Обезпечихме криминалния контингент, така че да елиминираме и намалим до минимум контролирания вот, като по този начин осигурихме честен вот", заяви от своя страна служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

Създадохме работна група по киберсигурност към ДАНС, в която участваха служители от ДАНС, както и от Министерството на електронното управление“, допълни той.

„Освен, че осигурихме честното провеждане на изборите, осигурихме и спокойното му протичане. Открито преминахме през осигуряването на машините за гласуване, разбира се при активна комуникация с ЦИК.

За първи път предоставихме достъп до кода на машините за осигуряване на по-голяма откритост и сигурност при отчитането на резултатите. Това е резултат от екипната работа на всички нас“.

Това пък заяви служебният министър на електронното управление Георги Тодоров.

"Успешното провеждане на изборите в чужбина беше приоритетна задача на МВнР.

Работихме в координация с МВР, ЦИК, МЕУ и с всички ангажирани институции", каза служебният външен министър Николай Милков.

"Постоянно усложняващите се законови изисквания към изборния процес, направиха организирането на изборите по-трудно. Но изборите минаха безпроблемно и нямаше нарушения и оплаквания", добави Милков.

Правителството започна с безсънни нощи, свързани с 30 км опашка на границата, сега тези ТИР-ове ги няма, ситуацията е овладяна, нито една лабораторна проба не е обработвана освен от държавата. Пуснахме буферни паркинги, оправихме хаоса, пуснахме още една лаборатория", каза от своя страна служебният министър на земеделието Явор Гечев,

"Имаше безредици на граничния пункт Капитан Андреево. От 5-ти август до 22-ри ноември там имаше престой на жандармерията. През този период държавата за първи път пое контрол и той продължава да се развива и до днес.

При опазването на реда там над 2000 души пазеха границата, за да може да се гарантира сигурността. Отне ни 2 седмици, за да овладеем граничния пункт, но ние се справихме, не позволихме кризата да се повтори и предприехме действия към контрол на т.н. „Златен гьол“", заяви още Демерджиев.

„Винаги проблем при изборите са били отношенията между МВР и ЦИК, сега тези проблеми липсваха, имаше много добра координация.

Овладя се ситуацията и с машинния вот, заради добрата координация между министрите Демерджиев и Тодоров. По отношение на темата Капитан Андреево, аз от първо лице видях много смела и категорична дейност от страна на министерството“, заяви служебният правосъден министър Крум Зарков.