Очаквано съюзникът на Китай Русия, както и прокитайското управление на Хонконг, заклеймиха посещението на говорителката (председател) на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси Пелоси в Тайван.

Москва заяви, че Китай има пълното право да предприеме мерки за защита на своя суверенитет и нарече посещението на Пелоси в Тайван "явна провокация".

"Китайската страна има право да предприеме необходимите мерки за защита на своя суверенитет и териториална цялост по тайванския въпрос", заяви руското външно министерство. Москва нарече посещението на Пелоси "явна провокация", целяща "сдържане" на Китай.

Лидерът на прокитайската власт в Хонконг също категорично осъди посещението на Нанси Пелоси в Тайван. Новият главен изпълнителен директор на територията Джон Лий заяви, че неговото правителство има "непоколебима решимост и ясна позиция срещу всяко пропагандиране на "независимостта на Тайван".

Той добави, че посещението на Пелоси в Тайпе е равносилно на насърчаване на "независимостта на Тайван" и открито оспорва принципа за единен Китай, както и че показва пренебрежение към благосъстоянието на повече от 20 милиона души в Тайван.

В миналото Пекин е заявявал, че Тайван може да се превърне в специален административен район на Китай, подобно на Хонконг.