На 11 юли Православната църква почита Св. вмчца Евфимия Всехвална. Св. равноап. княгиня Олга, Преп. Никодим Албански - един от десетките новомъченици, пострадали за Христа през османския период. Според достигналото до нас житие на мъченика, което се съхранява в ръкопис № 398 на Светогорския скит „Св. Анна“, светецът е роден в края на 17 – началото на 18 в. в едно селце недалеч от гр. Корица в Епир (днес Корча, в Албания), от тук идва и прозвището му св. Никодим Албански.

Тъй като през този период населението в този регион е било преобладаващо българско, мнозина смятат, че този преподобномъченик е бил с български произход. Руският църковен историк Филарет Черниговски счита, че преподобномъченик Никодим е албански славянин, т.е. македонски българин от Елбасан.

Св. Никодим работил като шивач в гр. Берат (западно от Корча). Когато починала третата му жена, той помолил един турчин за разрешение да се ожени за неговата млада прислужница, християнка, с която да встъпи в четвърти брак. 

Турчинът се съгласил, но поставил като условие за встъпване в брак Никодим да приеме исляма. Заслепен от похот, Никодим публично се отказал от вярата си в Христа и принудил новата си съпруга, а и децата си да последват примера му. Само един от синовете успял да запази християнската си вяра, като негови приятели успели тайно да го изпратят на Света гора. Никодим обаче узнал местонахождението му и тръгнал да го прибере.

Обикаляйки обителите на Света гора Атонска, свети Никодим усетил покоя и в душата му се възвърнало усещането за хармония. Той пожелал да остане тук и приел монашество с името Никодим. В продължение на 3 години той оплаквал своето отричане, решил да изкупи греха си с мъченическа смърт и поискал благословията на стареца Акакий. Свети Никодим се запътил за родината си.

Пристигайки в Елбасан, той заявил тържествено пред своите познати турци, че изповядва християнски идеи и оскърбил Мохамед. Светецът бил заведен при местния паша, който в яростта си заповядал да го изхвърлят през терасата. Свети Никодим останал невредим и отново се явил пред пашата. За да успокои вълненията на мохамеданската тълпа, пашата предал преподобномъченика на нейната воля. В продължение на 3 денонощия те го измъчвали и впоследствие го умъртвили чрез обезглавяване. Това се случило на 11 юли 1722 г.

Мощите на св. Никодим се намират в манастира на св. Богородица в Елбасан. Те са мироточиви и Бог върши чрез тях много чудеса. Частица от мощите се пазят също в скита „Св. Анна“ на Света гора. Имен ден празнуват Никодим (-а; -ка). Името произхожда от гръцки и означава "победител на народи".

На 11 юли се възпоменава и чудотворството на светите мощи на Св. Евфимия. То било проявено във време на ІV вселенски събор в Халкидон. Света благоверна Олга била съпруга на киевския княз Игор. След ранната смърт на съпруга си тя поела управлението на княжеството до пълнолетието на своя син Светослав.

Княгиня Олга деятелно се заела да благоустроява държавата. Обикаляла всички области на страната и навсякъде оставяла следи от мъдри грижи, като въвеждала в управлението ред и правосъдие. С това тя спечелила любовта на народа и се прославила като мъдра управителка. И след смъртта й нетленните й мощи продължават да вършат чудеса.