Междинните избори не само определиха новия състав на Конгреса, но и дадоха възможност на социолозите да направят картина на обществените настроения чрез проучвания след избирателите. Някои от резултатите показват видима тревога в обществото по фундаментални теми като състоянието на демокрацията. Според екзит пол, проведен от Edison Rеserch и цитиран от Би Би Си 68% от анкетираните гласоподаватели са изразили в различна степен тревога, че демокрацията в САЩ е в опасност. Най-притеснените за състоянието на демокрацията са онези 36% от гласувалите, според което тя е "сериозно заплашена".  Още 32% са отговорили, че според тях демокрацията в САШ е "в известна степен заплашена". 21 на сто от запитаните смятат, че тя е "донякъде в безопасност" и само 9% са спокойни, че демокрацията не е под заплаха.

Проучването е направено сред 4 238 анкетирани. Резултатите показват, че опасенията за развитието на демокрацията очевидно са тревожна тема за повечето американци, независимо от партийните симпатии. По отношение на другите важни проблеми от обществения дневен ред обаче се наблюдават различия между приоритетите на избирателите на демократите е на републиканците, според резултатите на Edison Rеserch:

  • Инфлацията е била определящ мотив за гласуването при 45% от поддръжниците на републиканците и при едва 18% от тези на демократите;
  • Правото на аборт е определящо само за 12% от републиканците, но за цели 43% от демократите;
  • Политиката за притежание на оръжие е фактор за 8% от републиканците и за 14% от демократите;
  • Престъпността и борбата с нея са определящи за 13% от републиканците и 10% от демократите.