В Северен Тексас бушуват няколко пожари, два от които все още са напълно извън контрол, като според властите изгарят стотици хиляди хектари и принуждават жителите да напуснат домовете си, предаде АФП. През нощта тези пожари принудиха главния американски завод за ядрени бомби, близо до град Амарило, временно да преустанови дейността си. Няколко общини в тези селски райони бяха евакуирани.

Според Тексаската горска служба пожарът "Смоукхаус Крийк", най-големият по отношение на изгорялата площ, е "0% под контрол". С повече от 200 000 хектара, излезли в дим, той е вторият по големина пожар в историята на Тексас, по данни на властите от 1988 г. Общо шест пожара са описани като "активни" в северния регион, в който се намират много прерии и земеделски земи.

Ежедневният живот в региона е сериозно нарушен. Малкият град Фрич е до голяма степен без вода и електричество, а съседният град Боргер обяви, че е отворил убежища за евакуираните жители. По данни на службите за спешна помощ някои къщи все още горят.

Метеорологичната служба в Амарило прогнозира "слаби ветрове", което би трябвало да улесни гасенето на пожара. На предишния ден силните ветрове раздухаха пожарите и разнесоха дима към Амарило, където качеството на въздуха беше много лошо.

Губернаторът на Тексас, Грег Абът, обяви бедствено положение в 60 окръга, като освободи ресурси за борба с пожарите. В Тексас има 32 пожара, 26 от които бяха описани като овладени след силните ветрове и необичайно високите температури.

Според оценките на Междуправителствения комитет по изменение на климата (IPCC) между 1984 и 2015 г. горските пожари са опустошили два пъти повече земя в северозападната част на Съединените щати, отколкото биха опустошили, ако нямаше климатични промени, т.е. допълнително 4,9 млн. хектара - площ, по-голяма от тази на Швейцария.