Мечтаете да си купите собствен дом и се чудите как да спестите за първоначалното плащане? Не сте сами. Някои хора обмислят да използват своите 401 (k) спестявания, за да се случи това. Но преди да решите да „бръкнете“ в пенсионните си спестявания, за да си купите дом, не забравяйте да обмислите всички възможни алтернативи и да се посъветвате с финансов експерт. Ето защо.

Числата може да го направят изкушаващо, но данните показват, че много американци са спестили значителна сума за пенсиониране:


Може да бъде наистина изкушаващо, когато имате много пари, спестени във вашия 401(k) и видите мечтания дом на хоризонта. Но не забравяйте, че харченето на пенсионните ви спестявания за дом може да ви струва неустойка и да засегне финансите ви по-късно. Ето защо е важно да проучите всичките си възможности, когато става въпрос за спестяване за първоначална вноска и закупуване на жилище. Както казва Experian: „Възможно е да използвате средства от вашите 401 (k), за да си купите къща, но дали трябва – зависи от няколко фактора, включително данъци и санкции, колко вече сте спестили и вашите уникални/ персонални финансови обстоятелства.“

Какви са

другите алтернативни начини за закупуване на дом?

Използването на вашия 401(k) е един от начините за финансиране на покупка на жилище, но това не е единственият вариант. Преди да решите, обмислете и няколко други метода, предоставени от Experian:

Заем от FHA: Заемите от FHA позволяват на квалифицираните купувачи да заложат само 3.5% от цената на жилището, в зависимост от кредитния си рейтинг. С новите планове за финансиране вече имате и възможност да закупите и многофамилни имоти, които всъщност представляват жилищни сгради с повече от едно самостоятелно завършено жилище. 

Програми за подпомагане на авансово плащане: Има много национални и местни програми, които могат да помогнат на купувачите за първи път и на многократните купувачи на жилище да направят необходимото първоначално плащане.

Преди всичко имайте план

Без значение какъв път избирате за закупуване на жилище, не забравяйте да говорите с финансов експерт, преди да предприемете нещо. Работата с екип от експерти за разработване на конкретен план, преди да започнете пътя си към закупуване на собственост на жилище, е ключът към успеха. Кели Палмър, основател на The Wealthy Parent, казва:

„Виждал съм родители да спират вноските в пенсионните си планове в полза на възможността да си позволят по-голям дом, често с надеждата, че могат да рефинансират в бъдеще... Докато има осезаем план за връщане към спестяване за техните пенсионни цели, насърчавам семействата да обмислят всички свои възможности.“

В заключение, ако все още обмисляте да използвате вашите 401(k) пенсионни спестявания за първоначална вноска за жилище, обмислете всичките си възможности и работете с финансов специалист, преди да вземете каквото и да е решение.

„Като агент на недвижими имоти аз не само помагам на своите клиенти със закупуване, продажба и отдаване под наем, но и непрестанно ги уведомявам относно всеки възможен аспект, който би повлиял на тяхната дългосрочна инвестиция, която всъщност за повечето хора е най-важната и най-голямата, която те са направили или ще направят някога в живота си. Ако имате въпроси, свързани с тази или други мои статии досега, или въобще с всичко, свързано с пазара на недвижимите имоти, ще се радвам да ме потърсите, а за мен ще е удоволствие да помогна. Моят директен номер е: 773-827-7827, или ми пишете на имейл: [email protected]. Уебсайт, за повече информация: GerganaTodorova.BairdWarner.com. Консултацията е винаги безплатна и не ви ангажира по никакъв начин.”