Шестима души са арестувани за миналогодишния обир на злато за милиони долари на международното летище "Пиърсън" в Торонто, съобщиха от полицията в Канада и САЩ в сряда. Полицията е издала и заповеди за арест на още трима души заради това, което описва като "вътрешна работа". На всички девет заподозрени са повдигнати над 19 обвинения.

На 17 април 2023 г. контейнер за въздушен товар, в който са били златни кюлчета и чуждестранна валута на стойност над 22 милиона канадски долара, е бил откраднат от охраняемото хранилище, като са били използвани фалшиви документи, съобщават от полицията. Златото и валутата току-що са били пристигнали с полет на Air Canada от Цюрих, Швейцария. Полицията твърди, че поне двама бивши служители на Air Canada са помогнали за дръзката кражба. Единият от тях вече е задържан, а за другия е издадена заповед за арест.

"Имали са нужда от хора вътре в Air Canada, за да улеснят тази кражба", казва детектив сержант Майк Мавити от регионалната полиция на Пийл и подчерта, че според него това е "вътрешна работа".

В разследването, наречено "Проект 24 Карата", участва отделът на Бюрото за алкохол, тютюн, огнестрелни оръжия и експлозиви на САЩ в Пенсилвания (ATF). ATF твърди, че канадец, арестуван в Пенсилвания за пътнотранспортни нарушения през септември 2023 г., е бил шофьор на камиона, откраднал товарния контейнер. Мъжът е бил в САЩ нелегално и е избягал пеша при спиране за полицейска проверка, след като щатски полицай е открил огнестрелни оръжия в наетия от него автомобил, гласи съобщението.

"Издадената от съда заповед за претърсване на автомобила доведе до изземането на тези огнестрелни оръжия, за които се предполага, че са били предназначени за контрабанда в Канада", заяви Ерик Дегри, специален агент на ATF, който говори на пресконференцията на регионалната полиция в Пийл и посочи, че са били конфискувани 65 огнестрелни оръжия.

Полицията твърди, че сложната организирана престъпна група е планирала да използва по-голямата част от златото и парите в брой за трафик на огнестрелни оръжия в Канада.

"Смятаме, че те са претопили златото и печалбите, които са получили от златото, са използвали, за да подпомогнат финансирането на огнестрелните оръжия, очевидно за закупуването на незаконни огнестрелни оръжия", казва Мавити, "Смятаме, че по този начин златото и парите сега са били замесени в аспекта на разследването, свързан с трафика на огнестрелни оръжия".

Канадски и американски официални лица твърдят, че разследването продължава и че е възстановена само малка част от откраднатите златни кюлчета и пари в брой. Полицията съобщава, че след изпълнение на заповед за обиск в Онтарио е открила пет грубо претопени златни гривни на стойност около 90 000 долара.

"Това е най-големият грабеж на злато в историята на Канада. Според сведенията е шестият по големина в световната история на престъпността", казва заместник-началникът на полицията Ник Милинович.

"...Тези престъпници си мислеха, че са по-умели от полицията, но грешаха", заяви Патрик Браун, кмет на Брамптън, Онтарио.