Първото изстрелване на космическия кораб "Старлайнър" на "Боинг" с екипаж към Международната космическа станция се отлага за 17 май, след като инженерите заявиха, че за мисията с висок риск трябва да се смени дефектен клапан на ракетата, съобщиха от НАСА. Тестът вече е отлаган с години и идва в труден момент за Боинг, тъй като кризата с безопасността е обхванала търговското подразделение на вековния авиокосмически титан.

Астронавтите Буч Уилмор и Суни Уилямс бяха пристегнати в седалките си и се подготвяха за излитане в понеделник вечерта, когато се чу сигнал за "изчистване". Наземните екипи са чули бръмчене от клапан, който регулира налягането на течния кислород в ракетата Atlas V, предназначена да изведе Starliner в орбита.

United Launch Alliance, съвместното предприятие на Boeing и Lockheed Martin, което отговаря за ракетата, първоначално заяви, че изстрелването ще бъде отложено поне до 10 май. Но допълнителен анализ показа, че клапанът се е износил твърде много и се налага да бъде сменен. Ракетата ще бъде върната в хангара за ремонт.

"Изпитването на Boeing Crew Flight Test на НАСА сега е насочено към изстрелване не по-рано от 18:16 ч. EDT в петък, 17 май", заяви американската космическа агенция в публикация в блога си.

Уилмор и Уилямс ще останат под карантина в помещенията за екипажа в космическия център "Кенеди" на НАСА, се допълва в публикацията.

НАСА разчита на успеха на "Старлайнър", тъй като се надява на второ търговско превозно средство, което да превозва екипажи до орбиталния пост. SpaceX на Илон Мъск постигна това със своята капсула Dragon през 2020 г., слагайки край на близо десетгодишната зависимост от руските ракети след края на програмата Space Shuttle.