Смятам, че заплащането на учителите трябва да бъде достойно, защото тяхната дейност е насочена към работа с хора, от които зависи по-нататък бъдещето на България. Това коментира в предаването „Денят започва“ на БНТ служебният министър на образованието и науката Сашо Пенов. Той обясни, че в момента минималната работна заплата на учителите е около 1485 лв., но според него, при тази инфлация, би трябвало да бъде повишена. По думите му заплатата на един учител трябва да е около 1800 лв.

„Заплата, която му позволява да обезпечи възможността му той да получи кредит от банка, за да може да си закупи жилище и да връща този кредит; заплата, която му дава възможност да има достойно съществуване, не става дума за заплащане на елементарните потребности като ток, парно, вода и т.н.; и заплата, която му дава възможност той да се чувства социално уважен“, посочи Пенов.

Служебният министър каза още, че по Плана за възстановяване и устойчивост ще бъдат осигурени 500 млн. лева за модернизиране на класните стаи и изграждане на STEM кабинети.