Целта на Кремъл в момента е да повлияе директно в предстоящите избори през юни, обяви в събота служебният министър на отбраната Атанас Запрянов в първия ден на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която продължава от днес до 27 май в София. Запрянов е говорител на Комитета по отбрана и сигурност.

"Имаме предвид европейската резолюция от 25 април т.г. за нови сигнали за влияние и намеса на Русия спрямо евроизборите", уточни служебният министър.

България е цел на хибридната агресия на Русия, ние сме във фокуса на активни процеси и кампании на дезинформация, опитващи се да повлияят на вътрешнополитическите ни процеси, заяви Запрянов.

По отношение на Русия българската държава е подготвена и очаква такива дейности по дезинформация във връзка с предстоящите избори на 9 юни и сме изключително внимателни, каза още той.

Хибридният натиск е основният инструмент, който Русия използва днес, за да упражни деструктивното си влияние в страните както от Черноморския регион, така и от Западните Балкани и да спре тяхната евроатлантическа интеграция. Москва използва усъвършенствани хибридни стратегии, които са съобразени с уязвимостта на всяка отделна страна, включително политическа намеса, пропаганда, дезинформация, кибератаки, актове на саботаж, икономически и енергиен натиск, шпионаж, информационни операции и други инструменти за подривна дейност, каза служебният министър.

По думите му "заплашителната ядрена реторика на Кремъл е неприемлива и трябва да сме единни и решителни в посрещането на това предизвикателство".

"Не трябва да има съмнение, че амбицията на Москва е да възстанови влиянието си в постсъветското и посткомунистическото пространство в Европа, включително чрез използване на военна сила. Сега всички виждаме руските военни престъпления в Украйна и те не трябва да остават ненаказани. Организацията на Северноатлантическия договор трябва да бъде готова да посрещне това най-сериозно предизвикателство за нашата обща сигурност в дългосрочен план", коментира Запрянов.

НАТО е основата на нашата колективна отбрана и в тази връзка ние трябва да инвестираме адекватно в изграждането на национални и съюзнически способности по целия Източен фланг и особено в Черно море, заяви министърът и добави, че България напълно подкрепя разширяването и засилването на присъствието на НАТО в Черно море. 

В средата на април стана ясно, че Русия е плащала на членове на Европейския парламент да разпространяват пропагандата на Кремъл и се опита да вкара повече свои съюзници в законодателния орган на ЕС на изборите, насрочени за юни. Фактите за тази намеса тогава бяха разкрити от белгийското разузнаване и прокуратурата започна разследване.

"Белгийските разузнавателни служби потвърдиха съществуването на проруски мрежи за намеса, действащи в няколко европейски страни, включително Белгия. Според нашето разузнаване целта на Москва е много ясна. Целта е да помогне за избирането на повече проруски кандидати в Европейския парламент и да засили проруския наратив в тази институция. Това е абсолютно ясно", обявиха тогава белгийските власти.

Действията на Москва бяха разкрити в резултат на операция на чешките разузнавателни служби, които идентифицираха действащия в Прага руски пропаганден информационен ресурс "Гласът на Европа". Той е бил част от операция за разпространение на руското влияние, която се е провеждала в шест европейски държави. Един от ръководителите на операцията е Виктор Медведчук, кумът на Владимир Путин. Той беше арестуван в Украйна през април 2022 г. по обвинения в държавна измяна, след което беше прехвърлен в Москва в замяна на украински военнопленници.

Според Der Spiegel "Гласът на Европа" е играл важна роля във финансирането на кандидати за изборите за Европейски парламент, предимно от крайнодесни партии. Политици от Германия, Франция, Полша, Белгия, Холандия и Унгария са получавали пари или по време на срещи в Прага, или в криптовалута.

"Разследването в Чехия показа, че Москва се е свързала с членове на Европейския парламент и им е плащала, за да прокарват там нейния дневен ред", каза де Кро. "Отслабването на европейската подкрепа за Украйна служи на интересите на Русия на фронта. Това е истинската цел на дейностите, които бяха разкрити през последните седмици", каза тогава белгийският премиер Александър де Кро.

Анализ на видеоклипове в YouTube канала на "Гласът на Европа" е показал, че в предаванията му са участвали 16 евродепутати - всички от десни или крайнодесни партии, всички с антиукраинска и проруска позиция. 

Близо 400 парламентаристи от 32-те държави членки на НАТО и от 25 страни-партньори и парламентарни организации ще участват в стартиралата днес пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, посочват организаторите.