Десетки мигранти са загинали след като лодка корабокрушира край Либия. До момента са открити само 7 оцелели, съобщи ООН.

На лодката е имало 80 души

Те са пътували от Каср Ал-Ахяр, на около 75 км източно от столицата Триполи, и са се насочвали към Европа. "Най-малко 73 мигранти са обявени за изчезнали и се предполага, че са загинали след трагично корабокрушение край либийския бряг във вторник", заяви Международната организация по миграция към ООН.  Досега либийският Червен полумесец и местната полиция са извадили 11 тела, съобщи МОМ. Агенцията на ООН за миграцията заяви, че "седем оцелели, които са успели да се върнат до либийския бряг в изключително тежки условия, в момента са в болница".

Централната част на Средиземно море

остава най-смъртоносният мигрантски морски преход в света. С последната трагедия броят на загиналите там само от началото на тази година достигна 130 души, съобщи МОМ. Според проекта на агенцията "Изчезнали мигранти" през 2022 г. по този маршрут са регистрирани повече от 1450 смъртни случая на мигранти. А от 2014 г. насам там са регистрирани повече от 17 000 смъртни случая и изчезвания. "Тази ситуация е нетърпима. Необходими са конкретни действия от страна на държавите за увеличаване на капацитета за търсене и спасяване, установяване на ясни и безопасни механизми за слизане от кораба, както и на безопасни и редовни пътища за миграция, за да се намалят опасните пътувания", заяви МОМ.