Турският граничен пункт "Капъкуле" е бил затворен в сряда за два часа, заради опит на мигранти да го щурмуват и да преминат на българска територия през отстрещния ГКПП "Капитан Андреево".

Пунктът е бил блокиран за движение между 9 и 11 ч., съобщава агенция "Булфото".  В крайна сметка турската полиция е успяла да овладее положението и да не допусне масово нахлуване към България на нелегалните мигранти, пише Сега. 

На видеоклипове от сряда се вижда, че мигрантите са няколкостотин, сред които има и жени и деца. Те блъскат телените огради и се опитват да ги разрушат, за да нахлуят в зоната към българския ГКПП. Чуват се няколко серии изстрели, включително с автоматично оръжие, от страна на турските сили на реда, които опитват да овладеят положението:

Това е първи такъв опит за голямо преминаване на хора без документи на наша територия през граничен пункт. Най-често мигрантите ползват услугите на каналджии, за да ги прекарат през българска територия.

Последният установен такъв случай е от днас, когато по обед бяха задържани петима мигранти от Сирия след гонка между полицията и джип с румънска регистрация в близост до столичното летище. При преследването водачът е катастрофирал и е избягал. Откритите в джипа петима мигранти са без документи за самоличност и са заявили, че са от Сирия. Екипи от СДВР и 8-о РПУ издирват водача.

Дипломатическо напрежение

Отношенията между Австрия и Унгария се обтегнаха тези дни, след като в неделя Виена обяви, че засилва контрола по границата, а на другия ден извика и посланика на Будапеща. Повод за напрежението стана решение на унгарското правителство да се избави от огромния контингент осъдени чуждестранни каналджии в затворите си, като ги пусне на свобода, при условие че напуснат Унгария.

Австрия е една от основните дестинации за мигрантите, превеждани от каналджиите по т.нар Балкански път на миграцията през Унгария към сърцето на Европа. Затова Виена гледа на освобождаването на каналджиите като на заплаха за сигурността на страната.  

За много мигранти унгарският маршрут си остава привлекателен, въпреки засилените полицейски патрули и стоманената ограда, изградена от Унгария през 2015 г. Щом стигнат до Унгария мигрантите сравнително лесно могат да се придвижат през отворените граници на Шенгенското пространство към богатите държави от ЕС като Австрия и Германия.

Като друга мярка срещу решението на Унгария австрийските власти обявиха, че ще затегнат полицейския контрол по границата. По принцип досега австрийската полиция оказваше активна помощ на унгарските си колеги в борбата с организирания трафик на мигранти, но сега това сътрудничество ще бъде поставено на изпитание.