Обратно на очакванията, че ще представи миниверсия на своя таблет ,,Surface", „Microsoft" направи точно обратното - показа третата версия на устройството си,

което се оказа не 7,5-, а 12-инчово. В този формат, а и с по-сериозни процесори таблетът вероятно ще отговори най-сетне на обещанията на предходните две версии - да бъде заместител на „истинските" машини за работа.

Батерията на новия модел - по уверенията на производителя - издържа до 10% по-дълго. 

Екранът му е 2,160 x 1,440 пиксела, а съотношението между страните е 3:2. Устройството е с дебелина 9,1 мм и както при предишните версии отново ще има капак-клавиатура в ярки цветове. От „Microsoft" подчертават, че новият ,,Surface" е предвиден като реална замяна на лаптопа. „Имаме за цел да създадем нови продуктови категории и да засилим търсенето за цялата ни екосистема", коментира шефът на компанията Сатя Надела.

Данните на IDC обаче сочат, че досега таблетът на „Microsoft" не се радва на особено голям успех и по продажби го водят не само „Apple" и „Samsung", но също така „Асус", „Леново" и „Амазон". Пазарният дял на ,,Surface" е само 1,5% в глобален план. Г-н Надела обаче твърди, че на това не трябва да се обръща голямо внимание, защото целта пред компанията е не да се конкурира при таблетите, тъй като новият ,,Surface" трябва преди всичко да е изкушаващ за PC потребителите. Най-евтиният ,,Surface Pro 3" е с цена $799.