Въпреки всичките си модерни технологии и разработки в тях смартфоните продължават да разчитат на вече доста старите като концепция литиево-йонни или литиево-полимерни батерии. В резултат е почти цяло чудо, ако модерен смартфон издържи повече от два дни, без да бъде зареден. Освен това сегашните батерии всъщност спират и развитието на смартфоните в много отношения. Захранващите блокове са обемисти и неподвижни. Това не позволява създаването на огъваеми устройства или такива с по-причудливи форми. Освен това спира и развитието на хардуера, тъй като колкото по-мощен става той, толкова повече енергия изисква. Разработките на алтернативни начини за захранване на смартфоните не са спирали, но вървят доста по-бавно и трудно спрямо развитието на останалите компоненти. Все пак това не означава, че всички трябва да стоят и да чакат, докато батериите наваксат. Има начини, по които и сегашните предложения да могат да се оптимизират и да осигурят значително по-дълъг живот с едно зареждане. Поне така смятат в ,,Microsoft", където група инженери започна да разработва проект, който да оптимизира батериите. Ако бъде успешен, ще позволи един смартфон да издържа около седмица с едно зареждане, без това да означава, че потребителят трябва да спира всичките му услуги и функции, за да пести енергия, а ще може да го използва пълноценно.
Това може да се осъществи по няколко начина. На първо място е софтуерната оптимизация. Често пъти програмистите не мислят за това и просто пишат кода, така че да използва каквито ресурси има дори и без да има реална необходимост от чак толкова много, коментира Ранвийър Чандра, ръководител на проекта. Вариант е и самата операционна система да следи състоянието на приложенията и да спира процесите, които в момента не са необходими. Освен чрез софтуер лека промяна в дизайна и подхода към батериите също може да даде резултат, казва Чандра. Екипът му тества смартфон с две по-малки литиево-йонни батерии вместо една голяма. Така едната батерия може да е оптимизирана за по-леки всекидневни задачи, а другата да е за гейминг и по-тежки приложения.
За момента идеите на ,,Microsoft" са все още на фаза проучвания и тестове. Компанията не дава конкретен срок, в който би могла да приведе някоя от разработките си в търговски вид.