В желанието си да инсталира Windows 10 на възможно най-много компютри, Microsoft практически обърна функцията на бутона за затваряне на прозорец, като вместо да отказва, той потвърждава, че потребителят е съгласен да му бъде инсталирана новата операционна система. Това бързо й спечели гнева на потребителите.

Доскоро потребителите на Windows 7 и 8.1 бяха призовавани от Microsoft да инсталират безплатно Windows 10 чрез множество съобщения. Преди няколко дни обаче компанията е сменила тактиката и вече съобщенията казват, че инсталирането на Windows 10 вече е насрочено за конкретна дата и час. Натискайки хикса в горния десен ъгъл на прозореца, някои потребители мислят, че по този начин отказват инсталацията, но остават изненадани, когато тя все пак се извърши.

„На базата на отзивите на клиентите добавихме още едно известие, което потвърждава насрочената дата и час за инсталация. Ако потребителят е съгласен, може да натисне бутона ОК или да затвори прозореца", коментират от компанията. Впоследствие тя е добавила и още един ред с бутон, който позволява на потребителя да промени времето за инсталация или да го отмени изцяло. И за да е объркването пълно, затварянето на прозореца продължава да е равно на отказ за всички останали функции.

Безплатното инсталиране на Windows 10 ще се предлага до 29 юли т.г. Над 300 млн. компютри вече използват новата операционна система, като компанията отбелязва, че всеки инсталирал Windows 10 чрез функцията за ъпгрейд има 31 дни да се върне на старата си операционна система, ако не хареса новата.