Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис и полският му колега Доналд Туск призоваха председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да инициира създаването на европейски щит за противовъздушна отбрана, финансиран от Европейския съюз.

Според агенция Блумбърг в писмо, изпратено на 23 май двамата лидери твърдят, че ЕС се нуждае от нова "водеща програма" като общ щит за противовъздушна отбрана. Фон дер Лайен подкрепи предложението в социалните медии, като повтори призива си за по-обединени инициативи в областта на отбраната.

В писмото, което все още не е публикувано, се предлага инициативата да бъде обсъдена на срещата на върха на ЕС в края на юни. В него се изтъква неотложността на съвместните усилия в областта на отбраната в отговор на руското нахлуване в Украйна и необходимостта от подкрепа на военните нужди на Украйна.

Предложението на Мицотакис и Туск има за цел да защити въздушното пространство на ЕС от заплахи като самолети, ракети и безпилотни летателни апарати. То предвижда също така значителен тласък на европейската отбранителна индустрия и индустрия за сигурност чрез засилено сътрудничество. Полша и Гърция, които имат най-големи разходи за отбрана в рамките на НАТО, подчертават стратегическото значение на тази инициатива за самозащитата и единството на Европа.