Очаква се утре САЩ да обявят военна помощ за Украйна на стойност 275 милиона щатски долара в момент, когато Киев се опитва да удържи на настъплението на руски войски в Харковска област, предаде Асошиейтед прес, като се позова на американски официални представители.

Това ще бъде четвъртият пакет военна помощ за Украйна, откакто в края на миналия месец Конгресът прие след дълго забавяне законопроект за подкрепа на въоръжените сили на чуждестранни съюзници. Администрацията на президента Джо Байдън обеща да поддържа редовни доставки на оръжия и да ги изпраща към фронта възможно най-бързо.

Според двама американски официални представители, говорили при условие за анонимност, в пакета са включени високомобилни реактивни ракетни системи HIMARS, както и 155-милиметрови и 105-милиметрови артилерийски снаряди. Освен това в него са включени и противотанкови системи Javelin и AT-4, противотанкови мини, тактически автомобили, леко стрелково оръжие и боеприпаси.

Информацията за пакета идва, след като в понеделник се състоя ежемесечната среща на около 50 ръководители от сферата на отбраната, които редовно се срещат, за да координират още военна помощ за Украйна. На последната среща министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че Украйна е в "момент на предизвикателство" заради новата руска офанзива срещу втория по големина град в страната – Харков. Той обеща да продължи с доставките на оръжия на ежеседмична база.

Русия се стреми да се възползва от недостига на жива сила и оръжия в Украйна, докато разкъсваната от войната страна чака пристигането на още американска помощ, която беше бавена в продължение на месеци в Конгреса, отбелязва АП. На места украинските сили бяха изтласкани, а на този фон Русия обстрелва енергийната мрежа и цивилни райони.

През месеца, откакто Байдън подписа пакета за чуждестранна помощ на стойност 95 милиарда долара, който включваше около 61 милиарда долара за Украйна, САЩ обявиха изпращането на оръжия за Киев от складовете на Пентагона на стойност почти 1,7 милиарда долара. Освен това те обявиха финансиране в размер на 6 милиарда долара по линия на Инициативата за подпомагане на сигурността в Украйна. Тези пари са предвидени за по-дългосрочни договори с отбранителната промишленост, което означава, че оръжията по тях може да бъдат доставени след месеци и дори години.

С този последен пакет общата стойност на военната помощ, предоставена от САЩ на Украйна от началото на руската инвазия през февруари 2022 г., вече достигна почти 51 милиарда долара.