Ако РС Македония е нарушила Преспанското споразумение, тогава нека Гърция се обърне към международния съд. Мое право е да наричам страната си така, както искам. Поведението на президента Гордана Силяновска-Давкова при полагането на клетвата беше достойно.

Това заяви лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който най-вероятно ще бъде и следващият премиер на РС Македония.

Тържествената клетва на президента Гордана Силяновска-Давкова беше достойна - така Мицкоски отговори на многобройните критики относно поведението на новоизбрания президент, който не използва конституционното име в парламента. По отношение на използването на конституционното име на държавата той подчерта, че комуникацията вътре и между институциите остава в съответствие със закона, „но е мое човешко право как да наричам държавата си“.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ призова Гърция, ако смята, че има нарушение на Преспанското споразумение, да не изпраща заплашителни съобщения, а да се обърне към Международния съд.

"Използвам възможността да отправя послание към нашите приятели в Гърция, нека спрем със заплахите и обструкциите и връщането към миналото, нека гледаме напред към бъдещето. Това са документи, които са част от закона. Ако смятат, че сме нарушили Преспанския договор, значи има международен съд, те могат да започнат процес", категоричен е Мицкоски.

И в същото време той твърди, че ВМРО-ДПМНЕ няма да повтарят грешките от миналото в отношенията с Гърция и призова за приятелски отношения и взаимно сътрудничество. Мицкоски посочи, че няма да отговори на заплахите от ветото на Гърция с повтаряне на грешките от миналото, със смяна на имената на магистрали и изграждане на паметници.

"Не очаквам отношенията между двете страни да се основават на политически условия. Очаквам да имаме добри, отлични съседски отношения. Оценявам, че ВМРО-ДПМНЕ, както и правителството, ръководено от Нова демокрация, имат своя позиция по отношение на Преспанския договор, никой от нас не харесва този договор. За разлика от там, тук Преспанският договор е част от македонската конституция и закони. Много пъти сме казвали в миналото, че това е реалност", заяви лидерът на ВМРО-ДПМНЕ.