Вицепрезидентът Илияна Йотова, двама министри – на културата (Найден Тодоров) и на туризма (Евтим Милошев), посланици и артисти присъстваха на откриването на фотографската изложба на Джесика Ланг в Двореца на площад "Княз Александър Първи". Събитието е част от проекта "Майстори на фотографията".

"За нас е изключително щастие, че можем да видим не само една забележителна жена, която сме гледали в чудесни филми, носител на най-големите филмови награди, която съм убедена, че поколения, не само по света, но и тук, в България, са били искрено влюбени в нея, особено мъжете. Това невероятно умение и талант да видиш света през фотографския обектив, да уловиш онези мигове, които считаш, че са най-интересни, които трябва да бъдат запомнени, които трябва да бъдат предадени на цялото човечество“, каза вицепрезидентът Илияна Йотова, "Аз съм убедена, че и чрез тази фотографска изложба ще разберем още повече душата на един човек, на един актьор, на един невероятен интелектуалец. А самата изложба ще разкрие за нас непознати светове, световете не като географско понятие, а големият свят на човешката душа и на човешките отношения."

"Аз няма да ви кажа нищо за моите снимки. Те са изключително лични и мисля, че най-добрият начин е да ги видите, без каквито и да било предварителни знания и говорене. Много съм развълнувана, че съм тук. Много ми е приятно, че имам възможност да прекарам време тук. Бяхме посрещнати изключително гостоприемно и топло.  Благодаря на всички вас,  че сте тук. Надявам се изложбата да ви хареса", каза Джесика Ланг. 

"Днес се чувствам като човек, присъстващ на осъществяването на още една негова мечта – Джесика Ланг в България. И някак си тази галерия е мястото, което й пасва. Защото, ако вие познавате нейното творчество по начина, по който аз го познавам, ще знаете, че мястото на една кралица е в царския дворец", каза министърът на културата Найден Тодоров.

"Ще установите още две неща, докато разглеждате изложбата. Първо, че големият талант е един и същ, без значение дали се намира пред камерата или зад нея. Ще установите, също така, че първата любов си остава любов за цял живот. Тъй като госпожа Ланг, преди да започне да се занимава с актьорско майсторство, се е занимавала с фотография. Така че, когато имаме една любов в сърцето си, без значение коя е следващата, рано или късно, ние се връщаме към първата – поне що касае изкуството“, каза още министърът.

"За повечето от нас госпожа Ланг е известна с актьорското си майсторство, удостоено с много награди, но нейната страст към фотографията и уникалната й перспектива зад обектива на фотокамерата, а макар и по-малко известни, са също толкова впечатляващи. В тази забележителна изложба са представени близо 120 черно-бели фотографии, разкриващи разнообразните интереси на госпожа Ланг, както и интимни моменти, уловени по време на нейните странствания по света", каза посланикът на САЩ у нас Кенет Мъртън.

Джесика Ланг действително има забележителна кариера като актьор, но фотографията е нещо по-особено. Тя предполага ти да си зад камерата. Фотографията е едно занимание, при което откриваш себе си, медитираш и откриваш своето отношение към света. Още преди да бъде актриса, Джесика е израснала сред някои от големите имена във фотографията. Вярвам, ще видите в тази изложба, че това не са просто произволно нащракани снимки, а са произведения на един завършен творец фотограф, който носи фотографията в сърцето си, каза Хауърд Грийнбърг, който представя фотографиите у нас. 

Той е сред водещите фотогалеристи в света, куратор и търговец на изкуство.