Meta потвърди, че анализира кога думата "ционист" трябва да се счита за реч на омразата, тъй като онлайн антисемитизмът ескалира на фона на войната между Израел и Хамас.

Технологичният титан, който стои зад Facebook и Instagram, потвърди доклад на Washington Post, че обмисля да разшири забраната си за реч на омразата, за да включи повече употреби на термина, особено когато той изглежда като злонамерен заместител на "евреи" или "израелци".

"Като се има предвид нарастването на поляризирания обществен дискурс поради събитията в Близкия изток, смятаме, че е важно да преценим нашите насоки за разглеждане на публикации, в които се използва терминът ционист", заяви говорител на Мета в отговор на запитване на АФП.

"Въпреки че терминът ционист често се отнася до идеологията на дадено лице, което не е защитена характеристика, той може да се използва и за обозначаване на евреи или израелци."

Политиката на Meta забранява атаките срещу хора на религиозна или национална основа, което означава, че компанията е изправена пред предизвикателството да разграничи кога "ционист" се отнася до идеология или група хора.

Според компанията Meta усъвършенства начина, по който прилага забраната за реч на омразата към публикации с тази дума.