Мексиканка и нейният партньор бяха осъдени в Испания за кражба на вино на стойност 1.7 милиона долара, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Двойката се насладила на 14-степенна вечеря в прочутия ресторант на хотел 'Атрио" в Западна Испания и след обиколка с екскурзовод на избите му, откраднала оттам 45 бутилки от най-изисканите вина в света.

Жената и нейния съучастник от румънско-нидерландски произход, бяха осъдени съответно на четири и на четири и половина години затвор, съобщи днес съдът в град Карерас.

Също така те трябва да заплатят обезщетение на застрахователи на стойност над 750 000 евро (799 000 долара), се казва в изявление на съда, в което подсъдимите се споменават само с имената Татяна и Естанислао.

29-годишната мексиканка, която според в. "Паис" е участвала в конкурс за красота в родината си, се е регистрирала в хотел "Атрио" през октомври 2021 г., използвайки фалшив швейцарски паспорт. Тя е пристигнала само с една раница, която според служител на хотела е била много лека. Заедно с 47-годишния ѝ съучастник, пристигнал по-късно в хотела, те са поръчали 14-степенна вечеря в ресторанта на хотела, след което се включили в обиколка с гид на винарските му изби.

Малко след два часа след полунощ жената е поръчала обслужване по стаите, за да отвлече вниманието на служителя, който е бил нощна смяна, докато партньорът ѝ отишъл да открадне от рецепцията електронен ключ за избата. Мъжът е успял да се промъкне в избата и да напълни раницата на жената и две допълнителни торби с 45 бутилки вино, сред които е имало и бутилка от реколта от 19 в. на стойност 350 000 евро.

Двойката е напуснала хотела на разсъмване и бързо е избягала от Испания. След деветмесечно преследване из Европа обаче двамата са били задържани от гранична полиция, докато са се опивали да преминат от Черна гора в Хърватия.