При закрити врати в съда в Чикаго соченият за лидер на група за банкови измами, работила от двете страни на Океана, Георги Мартов-Мицубишито се призна за виновен миналата сряда.

Срещу Мартов имаше общо 28 обвинения, които варираха от измама чрез електронно устройство, конспирация за пране на пари и пране на пари. С него бяха обвинени и арестувани още 16 българи, повечето от тях вече признали вината си.

Мартов в крайна сметка се призна само по едно обвинение - номер 18: за измама по електронен път, извършено в съучастие и с помощта на Иван Коцелов, Михаил Петров, Деян Славчев, Георги Вангелов, Светослав Неделчев и приятелката на Мицубишито Нушка Колева. Описаната схема, по която Мартов се признава за виновен, е ощетила множество жертви с над 200 хиляди долара. Техните номера на кредитни карти и ПИН кодове са били откраднати и след това източени под координацията на Мартов.

Присъдата за Мицубишито ще бъде между 9 и 11 години (108 до 135 месеца) затвор. Според обичайната практика той ефективно ще трябва да излежи две трети от присъдата, която ще му бъде наложена на по-късна дата. Това означава, че Мартов ще прекара зад решетките най-малкото 6 години, а може и над 7. Той е в ареста от края на март 2014 г. и това време ще му бъде приспаднато от присъдата.

В същия ден с Мартов, виновен за конспирация за пране на пари, се призна и собственикът на българския център "Родина" Емил Господинов. Оттам чрез услугата MoneyGram източените от групата на Мартов пари са били превеждани в България. Очакваната присъда за Господинов ще е между 24 и 30 месеца затвор. В момента той е пуснат под гаранция.

През последните дни споразумения с прокуратурата преди процеса, който трябва да започне на 3 октомври, сключиха още: Светослав Неделчев, Иван Коцелов и Александър Савов - присъдите им се очаква да бъдат от 41 до 51 месеца затвор. Даниел Иванов също се призна за виновен, той ще лежи от 33 до 41 месеца. Наказанието се определя по специална таблица в зависимост от броя на жертвите и откраднатите суми, както и от предишни криминални провинения.

Единственият, който засега изглежда, че ще се размине без затвор, е Младен Георгиев. Според неговото споразумение с прокуратурата той би трябвало да излежи зад решетките между 21 и 27 месеца. Но Георгиев участва в специална програма на съда и прокуратурата SOAR и чрез нея ще избегне затвора.

Доменико Евтимов ще се признае за виновен на 15 септември.

Всички те потвърждават в самопризнанията си, че са участвали в схема за източване на кредитни карти, ръководена от Георги Мартов. Той получавал номера на кредитни и дебитни карти от България. Те са били крадени чрез скимиращи устройства, прикрепени на банкомати в различни държави по целия свят - Европа, Африка и Азия.

След това Мартов раздавал номерата на момчетата в Чикаго, които ги кодирали върху бели пластики и с тях източвали парите от сметките на нищо неподозиращите жертви от другия край на света. Те получавали 20% от изтеглените пари. Останалите отивали при Мартов, който също задържал част за себе си, а останалите изпращал до България.

Мартов също раздавал скимиращи устройства на момчета тук, които да поставят на банкомати в района на Чикаго.

Според самопризнанията групата имала силни дни, в които успявала да източи по 100 хиляди долара в рамките на 24 часа.

Схемата действала поне от 2010 година насам, но краят на групата идва през март 2014 година, когато при съвместна операция на ФБР и ДАНС 17 души са арестувани в Чикаго и София.

Без затвор за къртицата по делото "Мартов"

Трима души засега не са признали вината си и не са дали знак, че смятат да го направят - бившата приятелка на Мартов Теменуга Колева, Недислав Габов и Михаил Петров, който е в България. Заради това прокуратурата е поискала да бъдат допуснати като доказателствен материал в процеса записи, направени от таен сътрудник на ФБР под прикритие. От описанието на прокуратурата става ясно, че тези разговори записват работни моменти на някои от обвиняемите, когато те отиват да теглят от банкомати в район на Чикаго.

За къртица в групата е сочен Николай Терзиев, който през април беше арестуван в Уайоминг, че пренасял около 23 кг марихуана. Делото обаче е приключило учудващо бързо, след като 44-годишният българин се признава за виновен и получава присъда от 127 дни затвор. Той обаче не лежи нито ден, защото съдът му признава това време от домашния арест.

За подобно обвинение съдът в област МакХенри, Илинойс, издаде 12-годишна присъда за българина Михаил Каравастев. Той е пренасял над 32 кг марихуана от Рено, Невада.