сн. Полиция на Испания

Иван Станчев, капитан на кораб „Св. Николай", който през август 2012 г. беше арестуван в Испания, след като на борда му бяха открити близо три тона кокаин, е бил принуден да допусне превоза на дрогата. Това става ясно от показанията му пред испанския съд, който присъди затвор за него и останалите моряци от екипажа.

Той твърди още, че първоначално е отказал да бъде замесен в трафика. След седмица обаче получил обаждане и заплахи, че ако не участва, ще има проблеми. Кап. Станчев признава пред съда, че не е знаел какво е количеството кокаин на борда, но е знаел къде е била скрита дрогата. Не можел да уточни пред съда и кои от моряците са били наясно с незаконния товар и кои не.

За всеки от командния състав присъдите са 10-годишни, а за изпълнителския състав 6 години и един ден. От решението на съда е видно, че испанските власти обвиняват за трафика на близо 3 т кокаин общо 31 души.

Докато течеше съдебното дело, се разбра, че кокаинът е бил прехвърлен на борда на българския кораб от риболовния съд „Ос Кастро". Самото прехвърляне е станало през тъмната част на денонощието. Властите в Испания се позовават на множество специални разузнавателни средства, засечени са разговори и срещи, открити са множество други доказателства, включително данни за координатите, на които кокаинът трябвало да бъде разтоварен на друг кораб. Потвърдени са предварително изтеклите данни за среща с представители на наркотрафиканти, като в една от тях е участвал и друг неназован български гражданин.

От решението на съда не става ясно какви заплахи са получили капитанът и другите моряци, нито какво е участието на българската фирма „Сийборн", която ги е изпратила на злощастния рейс. Според показанията на капитана обаче разпорежданията от „Сийборн" били в пълен унисон с наркотрафикантите, което значи, че фирмата и престъпниците са били в комбина. Но българските власти така и не успяха да го докажат.

Докато течеше разследването срещу българските моряци в Испания, в България се водеше паралелно разследване, което бе прекратено през лятото. Но обвинения срещу Дойчин Дойчев така и не бяха повдигнати. Оказа се, че българската прокуратура няма никакви доказателства срещу него и магистратите не могат да помогнат на испанските си колеги. Самият Дойчев не беше открит на адресите, които е известно, че обитава. С мобилния му телефон също няма връзка.

Оптимист съм за втората инстанция на делото срещу моряците от кораб „Св. Николай", заяви адвокат Владимир Владимиров, който защитава част от командния състав на българския кораб. „В момента започва да се пише въззивна жалба, ще бъдат спазени сроковете и до осем-девет месеца ще има решение на втора инстанция", коментира адвокатът. По думите му делото срещу българите е изпълнено с куп процесуални нарушения. „Нарушени са три конвенции при задържането на кораб „Св. Николай", отсече адвокат Владимиров.

За пример адвокатът дава нарушаването на Конвенцията за борба срещу незаконния трафик на упойващи и психотропни вещества, в която е описана процедурата за задържане на кораб при наличие на основателни съмнения. Според Владимиров е нарушена и Конвенцията на ООН по морско право.

Другите пропуски в процеса според българския адвокат са свързани с доказателствата - анализ на кокаина, последвалата кражба на част от него, разпита на свидетелите и недопускането на български свидетели, за които е била подготвена и конферентна връзка. „Всичко това обезценява присъдата", смята г-н Владимиров.