Компютрите прегряват и ни вбесяват. Понякога на петия пореден епизод на „Игра на тронове", който гледате от сутринта, вентилаторът минава на висока скорост и лаптопът започва да гори краката ви. Потребител в туитър от Япония обаче посочва най-лесно решение на проблема - просто натрупайте медни монети върху машината, за да я охладите, използвайки силата на термодинамиката. Термодинамично сканиране показва, че топлината е концентрирана в задната част на компютъра. Когато предната част е с температура от 30 градуса по Целзий, задната част може да доближи 50. На базата на тази информация потребителят akinori_suzuki решава да натрупа монети от по 10 йени, направени предимно от мед, върху тази част на лаптопа. И това е брилянтно, като се има предвид, че медта има по-висока термопроводимост от алуминия или пластмасата - от което са направени повечето лаптопи.

Съобразно законите на термодинамиката това означава, че, стига медните монети да са по-студени от вашия компютър, те ще „попият" топлината, която в противен случай ще започне да създава проблеми на процесора.

Както се случва онлайн, други потребители веднага подеха идеята и започнаха да споделят снимки на своите инсталации. И се оказа, че медните монети работят не само за лаптопите, а и за настолните компютри.

Нека все пак е ясно - това е идея от интернет, тя не е проверена в научен експеримент и няма гаранция, че ще работи за всички. Но реакцията онлайн показва, че работи при множество различни компютри.

По света обаче трудно се намират медни йени. При повечето монети, дори центовете, металът, използван за изработката им, е цинк. Американските центове съдържат и мед, но са покрити с цинк. От българските монети най-високо е съдържанието на мед в новите два лева, а всички „бели" стотинки са направени от сплав от мед и никел. При жълтите стотинки разнообразието от метали е по-голямо. Ако покритието на лаптопа ви е пластмасово, центовете би трябвало да свършат работа.