Първата златна инвестиция: Деко

За 10 години португалският ,,Порто" се превърна в най-печелившия футболен офис на Европа наред с други гордости на града и региона като отличното вино, рибните деликатеси и туризма. Клубът е продал футболисти за общо 736 милиона евро за десетилетие, а през същия период е привлякъл играчи за 5 пъти по-малко пари.

Същевременно ,,Порто" не спира да печели и трофеи - 7 титли, 4 купи на Португалия, Лига Европа, Суперкупа на континента... Нищо че всяко лято се разделя с талант за десетки милиони.

Всичко започна с отбора, който вдигна купата в Шампионската лига през 2004-та, когато начело бе Жозе Моуриньо. Празненствата още не бяха отшумели, когато Специалния взе със себе си към ,,Челси" Рикардо Карвальо за 30 млн. евро и Пауло Ферейра за 20 милиона, а ,,Барса" плати 21 милиона за Деко. Така се почна големият бизнес.

Рекордният трансфер, платен от ,,Порто", в историята е 19 милиона евро за Хълк от японския ,,Токио" през 2008-а. Четири години по-късно бразилецът премина в ,,Зенит" за 55 милиона евро и това символизира точно как работи фабриката за футболен талант и бизнес на португалския клуб. Набелязва се футболист с огромен потенциал на терена и на пазара, той допринася с 3-4 силни сезона за отбора, а после вкарва в касата огромна печалба.

Радамел Фалкао-Тигъра пристигна от ,,Ривер плейт" за 4.5 милиона евро, вкара 72 гола за три сезона, донесе три титли и Лига Европа, за да премине в ,,Атлетико" за 47 млн. евро! Това са над 40 милиона чиста печалба.

През 2010-а ,,Порто" доведе в Европа едно слабичко халфче от аржентинския ,,Банфийлд", което тогава бе само на 18 години и имаше зад гърба си година и половина професионален футбол. Струваше 7.5 милиона евро и на някои хора в Португалия им се видя скъпичко. Момчето се казва Хамес Родригес. Преди 13 месеца ,,Монако" го купи за 40 милиона евро, а преди 4 седмици ,,Реал" даде за него 80 милиона...

Четвъртият най-голям удар се случи онзи ден, когато ,,Манчестър сити" плати 40 милиона евро за Елеким Мангала - бранител, когото ,,Порто" взе за 6.5 милиона от ,,Стандард" (Лиеж) преди 3 години.

Така се прави! Скаутите на клуба из Южна Америка и Европа не спират да работят, като това лято доведоха на смешно ниски цени 22-годишния титуляр на Холандия от световното Бруно Мартинс Инди и таланта на ,,Барса" Кристиан Тейо, който сякаш не може да разцъфне на ,,Камп ноу". Да се обзаложим ли за какви космически суми двамата ще си тръгнат след 3-4 години от ,,Порто"?