Мария Бакалова пише новата история на България в Холивуд. Само на 24 години, тя стана първата българка, получила номинация за „Златен глобус“ за ролята си в „Борат 2“. Бургазлийката е номинирана и за друга престижна награда – за най-добра поддържаща роля на Гилдията на филмовите актьори. В двете състезания българското момиче ще се изправи срещу имена като Мишел Пфайфър, Кейт Хъдсън, Глен Клоус, Оливия Колман и други. И докато България вече стиска палци на своята нова звезда, Мария скромно доверява, че въпреки еуфорията, в която се намира, смята, че това е само първата й стъпка към голямото кино. И че многото работа тепърва предстои. В очакване на още бляскави новини около Мария Бакалова, нека си припомним българите, които се трудят и понякога успяват в Холивуд. Нека започнем списъка, изготвен от webcafe, със самата Мария:

Мария Бакалова [caption id="attachment_280881" align="aligncenter" width="800"] Сн.: Instagram[/caption]
 Каквото и да кажем за Мария Бакалова, то вече е казано. 24-годишната бургазлийка за нула време се превърна в любима тема на западните издания, които от рано прецениха, че ролята й на дъщерята на героя на Саша Барън Коен в „Борат 2“ ще я класира за номинации за големите награди в Холивуд.
Юлиан Костов [caption id="attachment_280882" align="aligncenter" width="800"] Сн.: Архив[/caption]
Юлиян Костов е шампион по плуване от Варна. След като печели над 60 медала в плуването, се обръща към киното, където бележи значителни успехи. Участва в британската военна драма „Син на друга майка“, като сваля 12 кг за ролята. Имал е участия в сериалите Back и Temple с Джеръми Стронг. Сега му предстои и сериозна роля във фентъзи сериала Shadow and Bone на Netflix. Той помага и на Мария Бакалова да я изберат за ролята й в „Борат 2“ през мениджърската си агенция.
Нина Добрев [caption id="attachment_280883" align="aligncenter" width="800"] Сн.: Архив[/caption]
Нина Добрев е една от най-известните българки зад граница. Най-известна е с ролите си на Мия Джоунс в „Деграси: Следващо поколение“ и Елена Гилбърт/Катрин Пиърс в „Дневниците на вампира“. Добрев е родена в София, но заминава с родителите си за Канада, когато е само на 2 години. Последно я гледахме в ролята на Изи в „Когато се появи ти“ през 2018 г., където споделяше екрана с Мейзи Уилиамс ("Game of Trones") и Аса Бътърфилд ("Момчето с раираната пижама“, „Играта на Ендър").
Руди Добрев [caption id="attachment_280884" align="aligncenter" width="800"] Сн.: „24 часа“[/caption]
Руди Добрев, чието име всъщност е Радослав, е български актьор от Варна, който живее в Ел Ей и участва в сериалите CSI, Law & Order: LA и Days of Our Lives.
Николай Стоилов [caption id="attachment_280885" align="aligncenter" width="800"] Сн.: Архив[/caption]
Николай Стоилов тръгва от НАТФИЗ, минава през Ню Йорк и стига до Лос Анджелис, където се снима в сериалите NCIS: Los Angeles и General Hospital. Участва във видеоигри, озвучава филми. Филмът „Аз, проклетникът 2“, в който Стоилов озвучава пазач на лаборатория, е номиниран за „Оскар". Във филма „Дъждът на Лана“ Стоилов играе главна роля. Коментирайки представянето му в този филм, кинокритикът Роджър Ебърт дори казва, че той би имал бъдеще в ролята на злодей от филм за Джеймс Бонд. През 2005 г. Николай Стоилов печели наградата TIMMY за най-добър актьор на САЩ за тази роля.
Димитър Маринов [caption id="attachment_280886" align="aligncenter" width="800"] Сн.: Facebook[/caption]
Димитър Маринов е първият българин, участвал във филм, който отнесе „Оскар“. Той влезе в ролята на руския виолончелист Олег в „Зелената книга“: филмът с Махершала Али и Виго Мортенсен, който спечели голямата награда за най-добър филм за 2018 г. Маринов продължава да трупа роли в Холивуд, като най-прясната му поява е в трилъра The Little Things с Дензъл Уошингтън и Рами Малек
Владимир Койлазов
Владимир Койлазов е роден в Русе и името му не беше известно в България до февруари 2017 г., когато Койлазов, заедно с партньора си Петър Митев, получи първата си награда от Американската филмова академия заради 3D технологията, която компанията му разработва. Тя се използва в продукции като Avatar, Game of Thrones, Deadpool, 300 и стотици други.
Камен Марков [caption id="attachment_280888" align="aligncenter" width="800"] Сн.: Pr[/caption]
Камен Марков е първият българин, който печели голямото отличие в категорията Outstanding Visual Effects in a Commercial за работата по рекламата „Момчето и пианото“ с участието на сър Елтън Джон на престижните VES Awards. Работата му е отличена и с друга голяма награда - Craft Arrows - за изпълнение на реклама на раздаването на британските отличия British Arrows - сребро за визуални ефекти и злато за CG (компютърно генерирани) ефекти.