,,Майкрософт" изненада целия свят с премиера на новата операционна система Windows 10 вместо на очакваната от всички деветка. Очевидно с подобен ход компанията иска да подчертае съществената промяна в развитието на своята платформа и да се дистанцира от не толкова удачната Windows 8.

Голямата новина около Windows 10 е, че новата ОС ще работи на широк спектър от устройства с диагонал на екрана от 4 до 80 инча. Това означава единен магазин за приложения, единен начин за търсене, покупки и обновяване на приложенията на всички Windows устройства - смартфони, таблети, хибриди, лаптопи, настолни РС и конзоли Xbox. Най-често споменаваната дума по време на представянето на Windows 10 беше именно „едно", т.е. една платформа, един магазин, едно семейство от продукти. Но все пак ,,Майкрософт" се въздържа да нарече новата си платформа Windows One.

Windows 10 идва със силен корпоративен акцент. Платформата е съвместима с всички традиционни системи за администриране, позволява на компаниите да се нагодят към Windows Store, разделя личните данни и корпоративната информация на всички устройства. ,,Майкрософт" вярва, че Windows 10 е най-съвършената корпоративна ОС.

За радост на много потребители компанията връща класическото меню ,,Старт", присъщо на традиционните (без тъчскрийн) компютри с Windows 7, като същевременно то е съвместимо и с „живите плочки" на модерната ОС. Целта е потребителите на Windows 7 да не променят навиците си на работа, когато преминат към Windows 10.

Друго важно нововъведение е поддръжката на сензорни WinRT приложения в отделен прозорец, който може да се управлява като обикновените прозорци на Windows. При Windows 8 пускането на пълноекранни WinRT приложения създаваше съвършено нова среда за потребителите на традиционни РС. Подобрен е и режимът на многозадачност Task View, който се извиква с нов бутон от панела със задачи. В този режим Windows 10 позволява лесно управление на пуснатите програми и създаване на виртуални десктопи. С помощта на интерфейса Snap Assist могат да се пренасят стартираните програми между различни виртуални работни екрани.

При работа на таблети интерфейсът на Windows 10 напомня много на Windows 8 - тук са и пълноекранните приложения, и екранът Старт. В случай на хибридно устройство обаче системата се настройва в зависимост от начина на взаимодействие - сензорен или от клавиатура. На смартфони настолният интерфейс разбираемо отсъства.

На конференцията Build 2015 през април следващата година ,,Майкрософт" ще разкрие подробности за универсалните приложения и сливането на Windows Phone с Windows RT. Компанията обещава, че всички съвместими с Windows 8 приложения ще работят и на Windows 10.

Засега няма яснота кога Windows 10 ще излезе на пазара. Очаква се това да стане към средата на 2015 г. ,,Майкрософт" не разкри никаква информация за начина на продажба и цените на следващата си ОС. Междувременно компанията обяви програмата за диалог с потребителите Windows Insider, участниците в която ще могат да си свалят Windows 10 technical prewiew за лаптопи и настолни компютри. На по-късен етап се очаква подобна версия на системата и за сървъри.