Искрата на конфликта в Близкия изток може да разпали пламъците на нова световна война, заяви президентът на Беларус Александър Лукашенко на заседание на Съвета за колективна сигурност на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКБ, военният съюз на ОНД) съобщава пресслужбата на държавния глава на Беларус. Лукашенко и друг път е вещал възможен ядрен апокалипсис, но във връзка с конфликта в Украйна.

В изказването си на срещата на върха Лукашенко отбеляза, че е казано достатъчно за причините за палестинско-израелския конфликт и за двойните стандарти на Запада при оценката на действията на участниците.

"Дори поддръжниците на сегашните режими на Съединените щати и Европейския съюз говорят за това. Разцеплението в лагера на така наречените западни демократи е днешната реалност и доказателство за тяхното политическо отрезвяване. Но не за това става дума. Макар че тезата на генералния секретар на ООН Гутериш, който назова липсата на напредък в политическото уреждане като една от причините за насилието, заслужава внимание и развитие на темата. По-тревожно е предчувствието за глобална катастрофа, че от искрата на регионален конфликт може да избухне нова световна война", каза президентът.

Лукашенко отбеляза, че за това се говори често и много, а страните, намиращи се в близост до зоната на отговорност на ОДКБ, само чакат тази война.

"Този така наречен контролиран хаос е това, което искат САЩ и Западът", каза беларуският лидер, "В същото време съседите на НАТО бързо се въоръжават по западния фланг".