сн. YouTube

Помощник държавният секретар за Европа и Евразия Виктория Нюланд трябваше да се извинява, след като попадна на честотите на КГБ. В YouTube се появи запис на неин телефонен разговор, в който тя псува Европейския съюз заради мудността му по отношение на Украйна. От другата страна на слушалката е бил посланикът на САЩ в Киев Джефри Паят, но и двамата с г-жа Нюланд дори не са помислили, че в линията има и трети - ФСБ (Федерална служба за сигурност, новото име на КГБ). В Америка всички са наясно, че Москва слухти най-подробно навсякъде, където има възможност. Но поне досега и ЦРУ, и ФСБ са поддържали някакво подобие на джентълменство - подслушаното си е оставало за лично ползване и не се е споделяло публично. Украйна обаче е друг филм. За Русия тази държава е толкова важна, колкото слънцето и въздухът за всяко живо същество. В края на краищата руснаците знаят, че тяхната държавност се е зародила в Киевска Рус и те в никакъв случай, за нищо на света не биха искали Украйна да мине в лагера на Европа и Америка. Затова и всяка възможност европейските държави и Вашингтон да бъдат скарани се използва максимално. Псувнята на Виктория Нюланд се е видяла на ФСБ именно такава възможност. "Европа да се е.е" (F*ck the EU), казва Нюланд на събеседника си. Гласът й е ясно разпознаваем. Отговорът на Джефри Паят е: ,,Точно!"

Всъщност двамата дипломати обсъждат в разговора как да се уреди украинската политическа криза. Странното е, че телефонният диалог се провежда по времето, когато г-жа Нюланд е била на посещение в Киев и е можела да предаде каквото има на г-н Паят лично, за да е по-дискретна. В разговора тя споменава името на Робърт Съри, номиниран от ООН за специален пратеник за Украйна: ,,Този тип, този Робърт Съри ще свърши страхотна работа, за да се уредят нещата", казва Нюланд и допълва, че е добре, че ООН ще помогне по този начин за уреждане на нещата. Тук тя вметва псувнята по адрес на ЕС. Освен това Нюланд казва на Паят, че не смята, че бившият световен шампион по бокс и настоящ опозиционен лидер Виталий Кличко трябва да участва в следващо правителство на Украйна: ,,Не смятам, че Клич (Кличко) трябва да влиза в правителството. Не мисля, че е необходимо. Не мисля, че е добра идея." Тя добавя, че според нея друг украински опозиционен лидер - Арсений Яценюк (заместник на вкараната зад решетките Юлия Тимошенко в партията ,,Баткившина"), има нужния икономически и управленски опит за участие в украинското правителство.

Почти половин час след като разговорът бе пуснат в YouTube от потребител с име Menschenfreund+, вероятно ползван от ФСБ за подобни дребни поръчки, световните медии го пуснаха като новина №1.

Говорителката на Държавния департамент Джен Псаки не отрече такова телефонно обаждане да се е състояло, но отказа да коментира нещо повече за ,,частния дипломатически разговор". Тя обаче уточни, че Нюланд е поднесла извинения: ,,Работим изключително тясно с ЕС и неговите представители и точно това прави помощник държавният секретар в случая с Украйна. Тя е в тесен контакт с шефката на европейската дипломация Катрин Ащън и с европейските си колеги. Тя, разбира се, поднесе извинения на колегите си от ЕС за съобщените думи." Г-жа Псаки увери, че не разполага с ,,подробности от независими източници за появата на записа, но обвини руските власти, че са ,,раздули случая". Тя само намекна, че е възможно записът на телефонния разговор и разпространяването му да са дело на Русия и разузнавателните й служби. Същевременно обаче отрече Вашингтон да се опитва да се меси в антиправителствените протести в Киев или да постигне определен техен резултат, макар от диалога да се вижда тъкмо обратното. ,,Не трябва да е нещо изненадващо, че официални представители на САЩ обсъждат различни проблеми по света. Разбира се, че ги обсъждаме. Това правят дипломатите", изтъкна говорителката на Държавния департамент. Самата Виктория Нюланд каза дипломатично, че чутото е ,,впечатляващ професионализъм", имайки предвид качеството на записа и успешната работа на ФСБ. Според нея изтеклата информация няма да навреди на контактите й с украинската опозиция. Тя освен това отхвърли като ,,пълна измислица" някои руски твърдения, че в американското посолство в Киев се обучавали антиправителствени бойци.

Странното е, че нито един US държавник не обвини директно Москва за записа, а във всичките изявления Русия бе просто деликатно вметната. Дори говорителят на Белия дом Джей Карни отбеляза: ,,Мисля, че това говори нещо за ролята на Русия." Г-н Карни имаше предвид Дмитрий Лоскутов, който публикува в туитър линк към видеозаписа. Г-н Лоскутов е помощник на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин. Той пък естествено отрече руското правителство да има роля в изтичането на записа: ,,Аз просто си сърфирах из социалните мрежи, попаднах на видеото със скандалната реплика на Виктория Нюланд. Решението ми да го пусна в туитър няма нищо общо с работата ми за руското правителство."

В Берлин канцлерът Ангела Меркел обяви, че забележките на Нюланд за ролята на ЕС в украинската криза са ,,абсолютно неприемливи". ,,Изтичането на разговора между Нюланд и посланик Паят свидетелства каква опасност представлява практиката за подслушване на телефонни разговори от спецслужбите. Отново се убеждаваме, че в цифровия свят на спецслужбите няма нищо, което може да се смята за защитено. Ако дипломатът е в състояние да се обърне за помощ към своето правителство и някакси да оправи положението, то редовият гражданин в тази ситуация би бил просто безпомощен", казаха от германското правителство.

В края на краищата обаче г-жа Нюланд е стар трън в петата на Москва. Не просто заради сегашния й държавен пост, а защото тя познава в детайли Русия, а и знае перфектен руски език. Показателна е шегата, разказана от държавния секретар Джон Кери през септември 2013 г., когато прие клетвата на нейния нов пост. Той каза, че руският външен министър Сергей Лавров го поздравил, защото уволнил Нюланд. ,,С голямо удоволствие го погледнах и казах: ,,Всъщност не, повиших я", отвърнал Кери.

Виктория Нюланд (52 г.) влиза в Държавния департамент на 23 години и постепенно се издига в това доминирано от мъже ведомство, като се смята за почти ненадмината специалистка по Русия, Европа и глобалните въпроси. Като млада дипломатка изкарва месеци сама на съветски траулер с руски рибари при съвместно проучване в Тихия океан. Казва, че това пътуване много помогнало за сегашния добър руски. Тогава научила звучни руски ругатни, както и да гаврътва от време на време по чаша водка.

Спомня си и когато през 1991 г. като млада дипломатка в Москва се смесвала с хората, опитващи да спрат преврата на отявлени комунисти.

На 28 г. Нюланд, чиято майка е британка, помага за отварянето на първото US посолство в Монголия. Изпращана е на работа в Китай, била е специален съветник по националната сигурност на вицепрезидента Дик Чейни (републиканец), както и посланик на САЩ в НАТО (2005-2008 г.). През 2011 г. стана говорителка на Държавния департамент, когато Пи Джей Кроули трябваше да напусне заради публични критики срещу Пентагона за отношението към редник Брадли Манинг, предал на ,,Уикилийкс" секретни документи.

Някои се изненадаха, че Хилъри Клинтън (от Демократическата партия) я назначи на поста, тъй като Нюланд е омъжена за известния историк и консервативен анализатор Робърт Каган, който съветваше кандидат-президента републиканец Мит Ромни. Каган бе поканен през миналото лято на срещата на влиятелния клуб ,,Билдерберг" във Великобритания.