Динко Вълев

"Всяка нощ, когато спя на меко и в огнището светлее жар,
нейде по родопските пътеки тихо, тихо крачи граничар.

Стиснал заредена карабина, бомба тегне над шинела сив.

Ако враг през границата мине, граничарят ще го хване жив."

Граничарска песен от годините на социализма

Бежанската криза роди ново явление по българските ширини - „цивилни пазители на границата". Появиха се и нови герои, които се самопровъзгласиха за най-верни стражи на Родината. Начело на така наречените граждански отряди застана 30-годишният бургазлия Петър Низамов, известен с прякора Перата. Името му нашумя точно преди две седмици, след като спретна в Бургас протест в защита на ямболския пазител Динко Вълев с АТВ си. Тогава двамата обявиха, че събират чета с АТВ и ще работят заедно за благото на Родината, като пазят границите й от неканени гости. Съратниците се разбраха да си помагат и си поделиха териториите. Динко дебне за бежанци край границата до Елхово, а Перата брани браздата от Резово до Малко Търново. От време на време си ходят на гости и организират общи гонки срещу бежанците. Ловът на хора обаче се оказа не толкова патриотично занимание. След скандалния клип със завързаните със „свински опашки" афганистанци лъснаха и подвизите на така наречените „пазители".

Перата се оказа доста спорна фигура, а героичният му ореол падна. От прокуратурата обявиха, че той и хората му са действали като хайдути в Странджа и са искали да ограбят бегълците. Търсели пари и злато и едва след като нищо не открили, ги овързали със „свинските опашки". Низамов се оказа и популярен в бургаския подземен живот. Бил е част от бандата на Рижите, лежал е по арестите за побой и хулиганство, има и цели три присъди за нанасяне на телесни повреди и бандитизъм. Срещу него има още няколко висящи дела, които не са приключили, все за подобни подвизи. Перата е бил семеен и има дете на 2 години. Никой не знае дали и какво работи. Самият той твърди, че има някакъв бизнес, но не иска да каже с какво се занимава. Дори и след последния арест Перата е убеден, че е на страната на правдата и в отбора на добрите. Същото е и убеждението на Динко. Той няма още 30 години, а вече твърди, че е сбъднал мечтите си.

„Исках да стана бизнесмен и ето - станах. Получи се и съм щастлив от това. Сега си пожелавам да е живот и здраве и да вървя напред", заяви той. Динко разказва, че не е търсел популярност. Доволен е от бизнеса си - автоморга за автобуси в някогашния ДАП в Ямбол. Но не крие, че получава много повече поздрави от непознати хора и се гордее с това. Нарича свои последователи онези младежи, които ходят по границата, за да спират мигрантите. „Няма лошо да искат да приличат на мен, но не и да ме копират", казва Динко, който и до ден днешен тренира постоянно. Всъщност Динко е завършил спортно училище и 17 години се е занимавал само с борба. Има много медали от всякакви състезания по борба и самбо.

29-годишният ямболия не е служил в казармата, защото по негово време тя вече е била професионална. Той обаче колекционира военни атрибути и дори цели машини. В офиса си държи каски и чанта от противогаз. В парка му пък може да се види военен автомобил тип амфибия, който е за преодоляване на различни водни прегради. Преди година с него е спасявал хора при наводненията на река Тунджа. Оказа се, че неведнъж е помагал и на различни социални заведения. В офиса му стои благодарствено писмо от детската градина в село Бояджик, откъдето е бащата на компютъра Джон Атанасов.

„Сега ще свързвате Бояджик не с него, а с мен. Аз строя малък манастир в селото, който ще бъде готов на 7 май. В същото време и оправям 5-километров път", не без гордост съобщава Вълев. На подмятанията, че може да влезе в политиката, той отговаря: Това не е моят спорт. За Динко има един-единствен политик в България и той се казва Бойко Борисов. „Благодарение на него имаме магистралата, преди нея по пътищата към София и към морето се избиваха много хора", аргументира се Динко. Той се чувства доволен от деня, когато е имал много работа и приключи тренировката си. „Сега тренирам, за да изглеждам добре. Още не съм семеен, но живот и здраве и това ще се случи", казва Динко. Ядосва се, когато по негов адрес се тиражират лъжи. Не съм съден и нямам присъда, категоричен е борецът бизнесмен. Динко категорично застава зад арестувания бургазлия по прякор Перата.

„Не съм бил там и не мога да коментирам конкретния случай, но ще е смешно, ако осъдят Перата, когото познавам лично", коментира младият ямболия. Според него, щом някой пресече държавната BG граница, той е нарушител и съответно престъпник. „Афганистанците са пресекли границата и те със сигурност са престъпници. Аз самият не съм употребявал сила спрямо мигранти, но считам, че всеки български гражданин може да ходи където си иска", заяви Динко. Ямболията разказа, че наскоро видял във фейсбук статия от някакъв арабски сайт, в който давали 4,000 долара за главата му. „Ако се наложи, ще продам всичко, ще си купя техника и ще отида на границата. Искам да умра като достоен българин", отсече Динко. Траперът с АТВ бе категоричен, че няма да се откаже да лови бежанци, защото считал това за свой дълг.

Британци засипаха с хвалби Перата

4_764Сдържаните на пръв поглед британци застанаха на 100% зад това, което направиха Петър Низамов-Перата и неговите хора - именно задържането на бежанци на границата с Турция с помощта на „свински опашки". „Дейли мейл" публикува статия за Петър и нашенците, в която описва случката. Но по-интересно тук е какви са коментарите под нея. Ето някои от тях:

„Голямо уважение за българите."

„Точно това е трябвало да направят! Браво, момчета."

„Изглежда брутално, но нещо трябва да се направи. Защо да внасяме религиозни проблеми от Средния изток?"

„Не си играйте игрички на Балканите. Сорос няма сила там. Родина, народ и семейство над всичко."

„Щом правителството не ни пази, трябва сами да го правим."

„Добра работа."

„Велико! Фантастично! Хората правят това без дори да им се плаща. Трябва да има повече такива хора. Или да се съгласяваме с правителствата, които поддържат каузата на митрантите? Не! Стойте си в държавите, в които сте родени!"

„Щом местните хора могат да спират мигрантската вълна, защо правителствата не могат да правят същото?"

„Истината е, че тези хора са видели достатъчно и им е дошло до гуша."

„Тези хора трябва да бъдат назначени в мигрантските служби. Щом са направили всичко това безплатно, представете си какво щеше да е, ако им се плащаше."

„Това е точният начин да се третират престъпници."

„90 процента от хората, които четат тази статия, ще подкрепят стореното от българите."

„Българите не допускат тези болни хора в страната си. По този начин пазят територията си. Жалко, че нямаме такива като тях тук."

„Така се случва, когато властите не вършат работата си."

„Боже, благодаря ти. Имало още мъже в тази Европа."

„Можем ли да ги наемем, за да охраняват границите и на Великобритания?"